Advertisement
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ζεστό κρασί: Το ιδανικό ποτό για τα Χριστούγεννα και η αυθεντική συνταγή για να το φτιάξετε

17:16
Newsroom

Ζεστό αρωματικό κρασί: Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και πολλές νοικοκυρές σκέφτονται τι να φτιάξουν για να ξεχωρίσουν. Όσον αφορά το ποτό που θα κάνει τη διαφορά, αυτό δεν είναι άλλο από το ζεστό αρωματικό κρασί. Οι Αμερικανοί το λένε «Έγκνογκ», ενώ οι Γερμανοί το ονομάζουν «Glühwein». Απλά χρειάζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία για να το ετοιμάσετε. Αυτή μπορείτε να τη βρείτε παρακάτω. Αναλυτικότερα:

Μυστικά της συνταγής

Το μυστικό εδώ είναι κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αρχικά, όπως και στη μαγειρική, το γεγονός πως ετοιμάζουμε μια νέα παρασκευή κρασιού, δεν σημαίνει πως αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε κακής ποιότητας οίνο. Ένα άλλο κρίσιμο στάδιο για τη συνταγή είναι να ξεφλουδίσετε ευλαβικά το πορτοκάλι με το οποίο θα αρωματίσετε το κρασί. Όσο λιγότερο από το λευκό μέρος αφήσετε πάνω στη φλούδα, τόσο πιο αρωματικό (και όχι πικρό) θα γίνει το κρασί. Τέλος, το ότι το κρασί είναι ζεστό δεν σημαίνει πως θα βράσετε το ποτό, κάτι που όπως καταλαβαίνεται θα οδηγήσει στην εξάτμιση του αλκοόλ, με αποτέλεσμα το κρασί σας να γίνει… σουμάδα.

Advertisement

Τα υλικά της συνταγής

– 1 μικρό φρέσκο πορτοκάλι
– 3/4 του φλιτζανιού νερό
– 1/4 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
– 10 καρφάκια γαρίφαλο
– 2 ξύλα κανέλας
– 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
– 1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
– Ρούμι ή λικέρ αμαρέτο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Ζεστό αρωματικό κρασί: Εκτέλεση συνταγής

– Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι προσεκτικά, να μην μείνει στη φλούδα το λευκό μέρος. Στίβουμε το φρούτο και κρατάμε το χυμό του
– Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράσει ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Μην ανακατεύσετε το σιρόπι γιατί θα αφήσει κρυστάλλους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα, τον χυμό και τη φλούδα πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να μειωθεί και να δέσει για 1-2 λεπτά
– Μειώνουμε ακόμη περισσότερο τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά στο μάτι για 20 λεπτά, να πάρει θερμοκρασία και μετά βίας να σιγοβράσει για 20 λεπτά με μία ώρα. Δεν θέλουμε να κοχλάσει, απλά να αχνίσει και να ενωθούν τα αρώματα
– Στραγγίζουμε από τα μυρωδικά και τη φλούδα πορτοκαλιού και σερβίρουμε με ένα σφηνάκι ρούμι η αμαρέτο

Advertisement
Advertisement
TAGS:
Advertisement