yperochi-syntagi-gia-tragana-rolakia-galaktompoyrekoy-85735
20:05

Υπέροχη συνταγή για τραγανά Ρολάκια Γαλακτομπούρεκου

20:05
Newsroom

Ρολάκια γαλακτομπούρεκου, θεϊκή συνταγή. Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιού. Αποτελείται κυρίως από φύλλο και κρέμα. Υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι παρασκευής. Καθώς και μεγέθη κομματιών. Η κρέμα μπορεί να έχει άρωμα λεμόνι ή βανίλια, ενώ το σιρόπι παρασκευάζεται από ζάχαρη και νερό.

Στη συγκεκριμένη συνταγή προτείνουμε τραγανά ρολάκια γαλακτομπούρεκου.

Advertisement

Υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά

250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα

Advertisement

Για την κρέμα

Advertisement

1/2 φλ ψιλό σιμιγδάλι

1/2 φλ κορν φλάουρ

750 ml φρέσκο γάλα

250 ml κρέμα γάλακτος

1 και 1/2 φλ ζάχαρη

4 αυγά

3 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο

2 βανίλιες

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το σιρόπι

700 γρ. ζάχαρη

400 γρ. νερό

2 κ. σούπας γλυκόζη

1 κ. σούπας χυμό λεμόνι

1 κανελόξυλο

3 καρφάκια γαρύφαλλο

Advertisement

Εκτέλεση της συνταγής για τα ρολάκια γαλακτομπούρεκου

Για το σιρόπι

Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, για 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός, σε μέτρια θερμοκρασία. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Το σιρόπι μας θα γίνει παχύρευστο και αυτό θα βοηθήσει να μην μαλακώσουν εύκολα τα φύλλα τις επόμενες μέρες.

Για την κρέμα

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνουμε τους κρόκους.

Advertisement

Ανακατεύουμε απαλά τους κρόκους και τους ενσωματώνουμε στην μαρέγκα.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, την ζάχαρη και το ξύσμα. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς. Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Δεν θέλουμε να πήξει πάρα πολύ γιατί η κρέμα θα ψηθεί και στο φούρνο και θα πήξει κι εκεί.

Αποσύρουμε την κρέμα και προσθέτουμε το βούτυρο και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για να πέσει η θερμοκρασία της, να μην είναι καυτή.

Συναρμολόγηση

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση, κατά μήκος. Βουτυρώνουμε μία λωρίδα καλά με το βούτυρο. Τοποθετούμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας κρέμα στο κέντρο της μίας άκρης. Διπλώνουμε το φύλλο κρούστας πάνω από την γέμιση έτσι ώστε να την καλύψουμε. Διπλώνουμε αριστερά και δεξιά κατά μήκος και ρολάρουμε.

Τοποθετούμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο ταψί.

Περιχύνουμε τα ρολάκια με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για δύο ώρες. Το βούτυρο που θα παγώσει βοηθάει κι αυτό στην τραγανότητα των φύλλων.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει, περίπου μια ωρίτσα.

Όταν ψηθεί περιχύνουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι και δοκιμάζουμε την υπομονή μας μέχρι να το ρουφήξει!