Τι πιο ωραίο από το να μοσχομυρίσει το σπίτι όταν ψήνετε ένα κέικ στο φούρνο; Η γεύση του κέικ γιαουρτιού με άρωμα λεμονιού υπόσχεται πως δε θα μείνει ούτε ψίχουλο καθώς η επιτυχία του λόγω της ευκολίας είναι δεδομένη. Παράλληλα το κέικ γιαουρτιού με λεμόνι είναι απολύτως υγιεινό και μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς την παραμικρή τύψη.
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. 200 γρ. καστανή ζάχαρη. 3 αυγά. 4 κ.σ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. 2 κ.γ. μπέικιν. ξύσμα από 3-4 λεμόνια. -καρύδα τριμμένη
Αναμειγνύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και έπειτα το γιαούρτι. Αφού κοσκινίσετε το αλεύρι και το μπέικιν, τα προσθέτετε μαζί με το ξύσμα από τα λεμόνια στο μείγμα. Τοποθετείτε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα, αφού τη βουτυρώσετε πρώτα. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνετε το κέικ για 45-50 λεπτά στους 180oC σε αέρα. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει ώστε να το ξεφορμάρετε πολύ εύκολα. Πασπαλίζετε με καρύδα τριμμένη και ξύσμα λεμονιού.
1. Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Είναι σημαντικό να περάσει όσο πιο πολύς αέρας είναι δυνατό και να «φυλακιστεί» στο μείγμα, ώστε το κέικ να φουσκώσει και να βγει αφράτο. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Στα άλλα στάδιά του το κέικ δε θέλει ιδιαίτερο χτύπημα. Απλώς ανακατεύουμε τα διάφορα υλικά να ομοιογενοποιηθούν. 2. Βγάζουμε τα υλικά (αυγά, βούτυρο) εγκαίρως απ’ το ψυγείο. Καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση της συνταγής. 3. Δε μειώνουμε τα αυγά που υποδεικνύει η συνταγή απαιτώντας το αποτέλεσμα στη υφή του κέικ να παραμείνει το ίδιο. Μπορούμε να «κόψουμε» αυγά για πιο υγιεινά κέικ -θα εξακολουθούν να είναι νόστιμα- όμως η υφή τους θα αλλάξει. 4. Συνήθως χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του για ευκολία. Ωστόσο ωραιότατα κέικ γίνονται και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό. Αν αλλάξετε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με κάποιο αλεύρι που σας βρίσκετε στο ντουλάπι, μην ξεχάσετε να προσθέσετε μπέικιν πάουντερ (1 κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι)
5. Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσουν 25′-30′. Δε θα προλάβει να φουσκώσει ωραία το κέικ, καθώς το πρώτο μισάωρο είναι το πιο κρίσιμο για την τελική εμφάνισή του. 6. Χρησιμοποιούμε καλές φόρμες. Όσο κι αν αλείψουμε με βούτυρο και πασπαλίσουμε μια παλιοκαιρισμένη, φθαρμένη στα εσωτερικά τοιχώματα φόρμα, πάντα στο τέλος θα κολλήσει λίγο κέικ. Αν δεν εμπιστεύεστε τη φόρμα που έχετε, καλύτερα να στρώσετε αντικολλητικό χαρτί, πριν ρίξετε τη ζύμη. 7. Δε γεμίζουμε τη φόρμα πάνω από τα 2/3. Αν η ζύμη βγήκε περισσότερη χρησιμοποιούμε αναγκαστικά δεύτερη φόρμα. 8. Σας αρέσουν τα κρατσανιστά σκασίματα στην επιφάνεια; Θέλουν υψηλή θερμοκρασία, αλλά και μια μαεστρία, ώστε να μη μείνουν άψητα μέσα (εκτός αν κάνετε σουφλέ). Ξεκινήστε με τις κλασικές θερμοκρασίες που υποδεικνύουν οι συνταγές και μόλις εξοικειωθείτε με τη δύναμη του φούρνου σας και τη συμπεριφορά της ζύμης, προχωρήστε σε πειραματισμούς. 9. Βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού (ή μια οδοντογλυφίδα) μέσα στο κέικ, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί στο εσωτερικό του στο χρόνο που μας έδωσε η συνταγή. Αν η λάμα δε βγει καθαρή και έχει ίχνη ζύμης και πολλής υγρασίας, το κέικ θέλει λίγο ψήσιμο ακόμα.
10. Ξεκινάμε με απλά κέικ βανίλιας ή κακάου. Τις πρώτες φορές που φτιάχνουμε κέικ, επιλέγουμε απλές συνταγές και αποφεύγουμε τα γεμιστά με φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Όταν «γνωριστούμε» με τη βασική συνταγή, και βγάλουμε το πρώτο ωραίο κέικ μας, μετά ανοίγει ο δρόμος για πρόσθετες ιδέες, πειραματισμούς κι αυτοσχεδιασμούς. 11. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει. Πριν προσπαθήσουμε να ξεφορμάρουμε το κέικ καλό είναι να το αφήσουμε 15′-20′ λεπτά να κρυώσει, ώστε να βγει ευκολότερα από τη φόρμα. Για τα κέικ που δε φτιάχνονται σε φόρμα-δαχτυλίδι αλλά σε απλά τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα σκεύη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό χαρτί: βουτυρώνουμε, «κολλάμε» το χαρτί επάνω στον πάτο και τα πλαϊνά, βουτυρώνουμε λίγο και το ίδιο το χαρτί είναι και έτοιμο να δεχτεί το μείγμα. Μετά βγαίνει πανεύκολα.