Υλικά:
– 2 1/2 φλιτζάνια (230 γραμμάρια) νιφάδες βρώμη
– 1/2 φλιτζάνι (80 γραμμάρια) ολόκληρα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
– 1/3 φλιτζάνι (113 γραμμάρια) μέλι
– 1/4 φλιτζάνι (56 γραμμάρια) βουτύρου, κομμένο σε τεμάχια
– 1/4 φλιτζάνι (50 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– 1/4 κουταλάκι αλάτι
– 1/2 φλιτζάνι (60 γραμμάρια) cranberry
– 1/4 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές (65 γραμμάρια) μάρκες μίνι σοκολάτας
Εκτέλεση:
– Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς C.
– Καλύψτε με αλουμινόχαρτο.
– Αλείψτε λίγο λάδι τον πάτο.
– Προσθέστε βρώμη και αμύγδαλα, ψήστε για 5 λεπτά.
– Το βγάζετε, ανακατεύετε τη βρώμη με τα αμύγδαλα και ξαναψήνετε για άλλα 3 με 5 λεπτά.
– Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
– Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι: το βούτυρο, το μέλι, την καστανή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
– Ψήστε σε μέτρια φωτιά.
– Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να ρευστοποιηθεί.
– Ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με την βρώμη και τα αμύγδαλα.
– Ανακατέψτε καλά.
– Αφήστε το να κρυώσει περίπου 5 λεπτά.
– Στη συνέχεια προσθέστε τα cranberries και το 1/4 φλιτζάνι με κομμάτια σοκολάτας.
– Μεταφέρετε το μπολ στο ταψί.
– Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα από καουτσούκ μέχρι το μείγμα να καλύψει ομοιόμορφα το ταψί.
– Ρίξτε πάνω από το μείγμα extra 2 κουταλιές της σούπας κομματάκια σοκολάτας και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα για να τα πιέσετε απαλά στην κορυφή.
– Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και από την πάνω μεριά.
– Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
– Βγάλτε το από το ψυγείο.
– Κόψτε σε 12 μπάρες.
– Αποθηκεύστε τις μπάρες σε αεροστεγές δοχείο για έως και μία εβδομάδα.
– Αν θέλετε πιο μαλακές ράβδους, κρατήστε τες σε θερμοκρασία δωματίου.
– Αν θέλετε ελαφρώς πιο σκληρές μπάρες, βάλτε τες στο ψυγείο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την παραπάνω συνταγή, δεν θα εγκαταλείψετε τις γλυκές λιχουδιές, που τόσο αγαπάτε.