Ξηρομερίτικη κουλούρα: Θέλετε να κάνετε μία εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή για πίτα; Τότε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε μία παραδοσιακή συνταγή για Ξηρομερίτικη κουλούρα. Μπορείτε να την προσφέρετε στους προσκεκλημένους σας ή ακόμη και στα δικά σας άτομα, τα οποία θα την ευχαριστηθούν. Αναλυτικότερα:
– 2 1/2 κούπες περίπου χλιαρό νερό. – 1 φακελάκι μαγιά ξηρή. – 1 1/2 κουτ.γλ. αλάτι ψιλό. – 1/2 φλυτζάνι λάδι. – 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. – 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. – 300 γραμμάρια φέτα σκληρή πικάντικη τριμμένη με το χέρι.
– Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί, βάζω τη ζύμη από την Ξηρομερίτικη κουλούρα σε λαδωμένο μπολ,τη λαδώνω κι από πάνω και την αφήνω σκεπασμένη να φουσκώσει. – Σε επιφάνεια εργασίας λαδωμένη(δεν βάζω αλεύρι) ανοίγω το ζυμάρι με τα χέρια όσο μπορώ σε ένα μεγάλο φύλλο. – Αλείφω όλη την επιφάνεια με έξτρα λαδάκι και πασπαλίζω παντού το τυρί. – Τυλίγω σε ρολό,και έπειτα το στρίβω σαν πατσαβούρι και το στρώνω σε λαδωμένο ταψί. – Το πατάω με τα δάχτυλα να απλώσει και το ψήνω στους 180 περίπου 35 λεπτά να ροδοκοκκινίσει. – Μέσα από το λάδι και το στρίψιμο που κάνω στη ζύμη, ξεχωρίζει σε φύλλο, φύλλο. – Αυτό ήταν! Η κουλούρα σας είναι έτοιμη για να καταναλωθεί. Μπορείτε να τη σερβίρετε σε φιλικά ή οικογενειακά πρόσωπα. Καλή όρεξη!