Φτιάξτε την πιο εύκολη και γρήγορη πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα χωρίς μίξερ πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και εντυπωσιάστε τους φίλους σας.
γραμμάρια (γρ.)
TIP
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
400 γρ. βούτυρο, ανάλατο + έξτρα για τη φόρμα
⅓ κ.γ. μαστίχα, σε κόκκους
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
⅓ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
⅓ κ.γ. μαχλέπι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
100 χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. γάλα πλήρες
1 βανιλίνη
5 αυγά, μεσαία
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για τη φόρμα
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
Δείτε την υπόλοιπη συνταγή εδώ
Μπορεί η παράδοση να μας έχει συνηθισμένους κάθε Πάσχα στα κλασσικά οικογενειακά τσουρέκια, ωστόσο η παρακάτω συνταγή ανατρέπει τα δεδομένα.
Με γρήγορους ρυθμούς καταφθάνει το Πάσχα φέτος και ο Άκης Πετρετζίκης βρίσκεται, όπως πάντα σε ετοιμότητα, για να μας δείξει πώς να φτιάξουμε τα πιο απολαυστικά τσουρέκια. Ωστόσο, η συνταγή του περιέχει μία ανατροπή, καθώς μας δείχνει τον πιο πετυχημένο τρόπο να φτιάξουμε το αγαπημένο γλύκισμα σε… ατομικό.
Συστατικά
15 γρ. ξηρή μαγιά
200 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. μαστίχα
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
7 γρ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
2 αυγά, μεσαία
1 πρέζα αλάτι
2 βανιλίνες
1 ασπράδι
20 γρ. αμύγδαλα φιλέ
Για τα πασχαλινά αβγά
500 γρ. νερό, χλιαρό
60 γρ. ξίδι, λευκό
6 αυγά, λευκά βρασμένα
28 ml κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το αλεύρι και προαιρετικά, αφήνουμε περίπου 10-15 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τη μαστίχα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κάρδαμο και χτυπάμε να γίνουν σκόνη. Μεταφέρουμε τα μυρωδικά στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά. Εναλλακτικά, σπάμε στο γουδί τη μαστίχα με 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα από το πορτοκάλι, τα αβγά, το αλάτι, τις βανιλίνες και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη και έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ή αλευρωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1- 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κόβουμε τη ζύμη σε 6 ίσια κομμάτια. Παίρνουμε μπροστά μας το ένα κομμάτι και το κόβουμε σε 3 κομμάτια.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι ώστε να έχουμε 3 φιτίλια μήκους 15-20 εκ. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)
Πλέκουμε σε πλεξούδα και ενώνουμε τις άκρες μεταξύ τους ώστε να έχουμε ένα κυκλικό τσουρεκάκι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια.
Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε 2 ταψιά με λαδόκολλα και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε 20-30 λεπτά να φουσκώσουν.