Η παραδοσιακή λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα στο σπίτι με μόλις τρία βασικά υλικά. Αυτή η συνταγή, εκτός από γρήγορη και απλή, είναι ιδανική όχι μόνο για το σαρακοστιανό τραπέζι αλλά και για λαχταριστά σάντουιτς και συνοδευτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Μερίδες: 6-8
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό. Παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό και το ανακατεύουμε με τη μαγιά σε ένα μπολ. Αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι μέχρι να αποκτήσει ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, δημιουργούμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2-3 ίσα μέρη, πλάθοντάς τα σε οβάλ σχήμα μετρίου πάχους.
Τοποθετούμε τις λαγάνες σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40-50 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Με τα δάχτυλά μας, δημιουργούμε μικρές λακούβες στην επιφάνεια των λαγάνων και τις τρυπάμε ελαφρώς με πιρούνι. Τις αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι.
Ψήνουμε τις λαγάνες για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Καλή απόλαυση!
Την Καθαρά Δευτέρα, η λαγάνα και ο χαλβάς είναι τα εδέσματα που έχουν την τιμητική τους και δεν λείπουν από το σαρακοστιανό τραπέζι.
Μάλιστα, από σήμερα, Σάββατο, στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές, για την παρασκευή της πατροπαράδοτης λαγάνας, την πρώτη μέρα της Σαρακοστής.
Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, η τιμή της λαγάνας φέτος θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.
Για την απλή παραδοσιακή λαγάνα με σουσάμι, οι εκτιμώμενες τιμές από αρτοποιούς είναι οι εξής:
750 γρ.: 3,30 – 3,80€
μικρή: 1,90 – 2,20€
Λαγάνα (ελιά, λιαστή τομάτα, μανιτάρι): ξεπερνάει τα 4€
Σε ζαχαροπλαστεία
ΒΑΝΙΛΙΑ: 10€ – 10,80€ / κιλό
ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ: 11€ / κιλό
ΜΕ ΚΑΚΑΟ: έως 12€ / κιλό
ΜΕ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ – ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ: έως 12,80€ / κιλό