Τα νηστίσιμα κεφτεδάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι η τέλεια ιδέα για τη Σαρακοστή, είναι αρωματικά, πεντανόστιμα και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κανονικά.
Μία καλή ιδέα για τη νοικοκυρά είναι να φτιάξει μεγαλύτερη δόση και να την αποθηκεύσει τη ζύμη ωμή στην κατάψυξη. Τα νηστίσιμα κεφτεδάκια, σύμφωνα με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μπορούν να γίνουν ψητά ή τηγανητά και συνδυάζονται με όλες τις σάλτσες και όλες τις γαρνιτούρες.
300 γραµ. μαύρα φασόλια βρασμένα
1/2 καρύδια ψιλοκομμένα
4 κ.σ ηλιόσπορο
2 κ.σ σπόρους chia
1 σκ. σκόρδο σπασμένη
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
1/2 κ.γλ. αποξηραμένο κρεμμύδι
1/4 κ.γλ. αποξηραμένο σκόρδο
1 κ.γλ. αποξηραμένο δυόσμο
1/4 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Θα χρησιμοποιήσουμε κατά προτίμηση μαύρα φασόλια βρασμένα. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις ό,τι όσπριο θέλεις.
Στραγγίζουμε καλά τα φασόλια αφού βράσουν.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
Αλέθουμε μέχρι να γίνουν πάστα.
Σκάβουμε με σπάτουλα το μπλέντερ και αλέθουμε πάλι να σιγουρέψουμε ότι πολτοποιήθηκαν όλα τα υλικά.
Το μείγμα θα σας θυμίζει πυκνή και κολλώδη ζύμη.
Πιάνουμε μικρές κουταλιές και πλάθουμε νηστίσιμους κεφτέδες.
Σε αυτό το στάδιο μπορούν να καταψυχθούν.
Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε καυτό λάδι ή εναλλακτικά τα βάζουμε στο φούρνο.
Τα αλείφουμε με το ελαιόλαδο και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 20΄.
Τα νηστίσιμα κεφτεδάκια μας είναι έτοιμα!
Τρώγονται σκέτα ή με σάλτσα ντομάτας και ζυμαρικά ή με vegan σάλτσα αλά κρεμ.