Τα τυρομπαστούνια με φύλλο κουρού είναι μία εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή, αφού μέσα σε μία ώρα έχει γίνει η προετοιμασία και το μαγείρεμα.
Μπορείτε να ετοιμάσετε παραπάνω και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, αφού τα παιδιά θα τα λατρέψουν και θα σας ζητάνε συνεχώς για κολατσιό, είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο.
Πριν τα σερβίρετε, πρέπει να τα αφήστε να κρυώσουν λίγο για να γίνει το φύλλο τους πιο τραγανό.
500 γραµ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
250 γραµ. μαργαρίνη (πλάκα
σκληρή)
125 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. μαγιά σκόνη
1 αυγό
λίγο σουσάμι για το φύλλο
400 γραµ. φέτα
100 γραµ. ανθότυρο
1 αυγό
φρεσκοτριµµένο πιπέρι (προαιρετικά)
Γι’ αυτά τα τυροπιτάκια με σπιτικό φύλλο κουρού, ζυμώνουμε πρώτα μαζί όλα τα υλικά της γέμισης. Την αφήνουμε στο πλάι.
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά στο γάλα, το ανακατεύουμε να διαλυθεί. Κόβουμε την πλάκα μαργαρίνης σε κομματάκια και τα προσθέτουμε και αυτά στο αλεύρι. Με δύο μαχαίρια κόβουμε τη μαργαρίνη μέσα στο αλεύρι όσο πιο ψιλοκομμένη γίνεται. Με τα δάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα για να αδιαβροχοποιήσουμε το αλεύρι µε τη μαργαρίνη ώστε όταν ψηθεί το φύλλο να γίνει τραγανό.
Το μείγμα πρέπει να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα µε τη μαγιά. Ανακατεύουμε το μείγμα µε πιρούνι. Μόλις αρχίσει και παίρνει τη μορφή ζύμης, το ζυμώνουμε µε το χέρι στον πάγκο εργασίας μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και εύπλαστη. Την αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να παγώσει.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι. Τη χωρίζουμε σε οκτώ ίσα μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο φύλλο. Όποτε χρειάζεται πασπαλίζουμε τον πάγκο µε αλεύρι.
Κατά μήκος του φύλλου βάζουμε λίγη γέμιση στη μέση. Κλείνουμε το φύλλο κατά μήκος (δεν σφραγίζουμε τη γέμιση στο πλάι, μένει ανοιχτό). Κυλάμε στο σουσάμι και βάζουμε τα τυροµπαστούνια µε την ένωση προς τα κάτω σε λαμαρίνα. Μπορούμε να τα κόψουμε σε μικρές μπουκίτσες πριν από το ψήσιμο και να γίνουν μικρά τυροπιτάκια. Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για περίπου 40΄, να ροδίσουν καλά. Όταν αφήσουμε τα τυροµπαστούνια να κρυώσουν λίγο, το φύλλο γίνεται τραγανό σαν μπισκότο.
Δεν ρίχνουμε πάνω στην μαγιά το αλάτι.
Το υγρό που θα πέσει στην μαγιά πρέπει να είναι χλιαρό γιατί αλλιώς καίγεται η μαγιά.
Ξεκουράζουμε όλες τις ζύμες μετά το ζύμωμα.
Αφήστε τα τυρομπαστούνια να κρυώσουν για να αποκτήσουν μπισκοτένια, τραγανή υφή.