Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα: Θέλετε να κάνετε ένα εύκολο, γρήγορο, οικονομικό και γευστικό γλυκό; Τότε, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μία επιτυχημένη συνταγή για τσουρέκια, η οποία θα σας «λύσει» τα χέρια, διότι μπορείτε να την προσφέρετε όλες τις ώρες της ημέρας. Αναλυτικότερα:
1 ζαχαρούχο γάλα
2,5 κουτιά ζάχαρη (σ.σ. μετράμε με το ίδιο το κουτί από το ζαχαρούχο γάλα)
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά ηλιέλαιο
2 κουταλιές του γλυκού κακουλέ
2 κουταλιές του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλιά του γλυκού μαστίχα
Το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
200 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 7 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτιά ζεστό νερό, προσοχή όχι καυτό.
– Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη ζάχαρη να ζεσταθούν και να λιώσει η ζάχαρη.
– Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλησει και καεί το γάλα.
– Χτυπάμε τα αυγά ξεχωριστά και τα ρίχνουμε στο ζεστό μείγμα του ζαχαρούχου, όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά (Προσοχή να είναι απλά ζεστό, όχι καυτό για να μην ψηθούν τα αυγά και χαλάσει η συνταγή για τα τσουρέκια).
– Διαλύουμε τη μαγιά στα 3 κουτιά ζεστό νερό μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη.
– Ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το ζαχαρούχο και τα αυγά, το λάδι, τα αρωματικά ,το μπέικιν πάουντερ, το πορτοκάλι και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι διπλώνοντας τη ζύμη.
– Τα τσουρέκια δεν θέλουν ζύμωμα αλλά δίπλωμα της ζύμης.
– Θέλουμε η ζύμη να είναι αφράτη, μαλακή, να κολλάει λίγο.
– Σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος 1-2 ώρες για το πρώτο φούσκωμα.
– Στη συνέχεια πλάθετε τα τσουρέκια πλεξούδες και τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν.
– Περάστε με ασπράδι αυγού ρίξτε σουσαμάκι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 για 30 λεπτά
– Αντί για μαστίχα σε σκόνη μπορείτε να βάλετε 2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας.
– Γενικά για να πετύχουν τα τσουρέκια θέλουν αρκετά διπλώματα (δηλαδή φτιάχνουμε τη ζύμη αφήνουμε ξεκουράζεται για μια ώρα, ξαναδιπλώνουμε, ξεκουράζεται,ξαναδιπλώνουμε.
Εάν δεν θέλουμε να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία απλά διπλώνουμε αρκετή ώρα τη ζύμη πριν το πρώτο φούσκωμα και αν μπορείτε και το επιτρέπει και ο καιρός μπορείτε να τα βγάλετε στον ήλιο να φουσκώσουν, είναι το καλύτερο.
– Βάζετε και ένα ταψάκι με νερό στον πάτο του φούρνου για να κρατήσουν τα τσουρέκια την υγρασία τους και να μην στεγνώσουν όσο ψήνονται.