Η τριφτή μηλόπιτα είναι μία νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Οι Γεύσεις της Ελένης”, κατάλληλη για την περίοδο της νηστείας, αφού δεν περιέχει αυγά και βούτυρο.
Ειδικότερα, πρόκειται για μία εύκολη νηστίσιμη συνταγή που θα ξετρελάνει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.
Είναι ένα γλυκό που μπορεί να συνοδεύσει τον πρωινό ή απογευματινό καφέ, ενώ είναι η τέλεια λύση για κολατσιό, στη δουλειά ή το σχολείο.
Για την ζύμη
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γλ. κανέλα
1 κ. γλ. μπέικιν παουντερ
2 πρεζες αλάτι
250 γρ. βιταμ νηστισιμο
Μισή κούπα ζάχαρη
5-6 κ.σ. χυμό μήλου ή νερό
Για τη γέμιση
4 μήλα
Μισή κούπα ζάχαρη καστανή
1 κ. γλ. κανέλα
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπεικιν, το αλάτι και την κανέλα… Ρίχνουμε το βιταμ σε κομματάκια και την ζάχαρη… ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μας να πάει παντού το βιταμ…
Ρίχνουμε μετά το χυμό και ζυμώνουμε ελαφρά… παιρνουμε το ζυμάρι μας και το κόβουμε στην μέση… κλείνουμε το ένα μέρος σε μια μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για περιπου 1 ώρα…
Παίρνουμε το άλλο μισό και το στρώνουμε σε ένα 26αρη τσέρκι… καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά… το ανοίγουμε ομοιόμορφα… το βάζουμε στο ψυγείο…
Όταν έχει περάσει η ώρα Φτιάχνουμε την γέμιση…
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα ψιλοκόβουμε ή τα περνάμε από τον χοντρό τρίφτη… τα βάζουμε σε μια λεκάνη…
Ρίχνουμε την ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε… βγάζουμε το τσέρκι από το ψυγείο και
Προσθέτουμε την γέμιση… βγάζουμε το ζυμάρι από την κατάψυξη και το τρίβουμε κι αυτό με τον τρίφτη…
Απλώνουμε πανω στην γέμιση τα τρίμματα της ζυμης να πάνε παντού… δεν τα πιεζουμε να ενωθούν, θέλουμε να είναι ψίχουλα….
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 40 περιπου λεπτά στον αέρα…
Όταν την βγάλουμε και κρυώσει πασπαλίζουμε με αχνη ζάχαρη….