Το Κέικ Σοκολάτας είναι ένα απολαυστικό και καθημερινό γλυκάκι το οποίο αγαπιέται από πολλούς.
Αυτό το τέλειο, αφράτο κέικ σοκολάτας, είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία, αλλά και για vegan διατροφή.
Το συγκεκριμένο κέικ “τούμπανο” με άρωμα πορτοκαλιού, φτιάχνεται πανεύκολα χωρίς μίξερ.
Υλικά
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γρ. άγλυκο κακάο σε σκόνη
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
80 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τη φόρμα του κέικ
300 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 καψουλάκια βανιλίνη
1/2 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για την επικάλυψη:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 75% λιπαρά
105 γρ. γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
τρούφα σοκολάτας
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς.
-Σε μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κακάο κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την υγρή βανίλια, τη μαγειρική σόδα, το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
-Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ 22 εκ. στον πάτο και τα τοιχώματα με το πινελάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ σοκολάτας.
-Ψήνουμε το κέικ σοκολάτας για 50 λεπτά και κάνουμε τη δοκιμή με το ξυλάκι για να δούμε αν ψήθηκε. Αν είναι υγρό το αφήνουμε λίγο ακόμα.
-Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στον πάγκο εργασίας να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε μεταλλική σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
-Παράλληλα κόβουμε τη σοκολάτα κουβερτούρας σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ.
-Ακολούθως ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου σε μικρή κατσαρόλα και λίγο πριν φτάσει στο σημείο του βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα στο μπολ με τη σοκολάτα.
-Αφήνουμε 2 λεπτά να ζεσταθεί η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-Στη συνέχεια περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας το κέικ και πασπαλίζουμε με τρούφα.
-Τοποθετούμε το κέικ σε στρογγυλή πιατέλα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.