Πασχαλινά τσουρέκια: Θέλετε να κάνετε εύκολα και γρήγορα αφράτα τσουρέκια για το Πάσχα, χωρίς ζύμωμα; Υπάρχει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για εσάς. Αναλυτικότερα πώς να κάνετε την εκπληκτική συνταγή της:
– 600 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
– 1 κύβο φρέσκια μαγιά των 25 γραµ (ή 1 φάκελο μαγιά 8 γραµ.)
– 100 γραµ. βούτυρο γάλακτος
– 200 γραµ. ζάχαρη
– 200 γραµ. φρέσκο γάλα
– 50 γραµ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
– 2 μεγάλα αυγά
– 1 κρόκο αυγού
– 2 1/2 κοφτά κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
– 1 κ.γλ κοφτό κακουλέ σε σκόνη
– 1 ακέρωτο πορτοκάλι (το ξύσμα)
– 3 δάκρυα μαστίχα
– 1 βανίλια
– 1 κρόκο με 1 κ.σ νερό και 2 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα
– 50 γραµ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
– 30 γραµ. βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα
– Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα.
– Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10′.
– Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι.
– Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη.
– Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία.
– Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ºC.
– Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα. Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
– Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
– Κάνουμε λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
– Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα.
– Η ζύμη θα είναι κολλώδης, αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά, δεν πιάνεται στο χέρι.
– Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη.
– Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί
– Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες.
– Βουτάμε μία σπάτουλα ή μια χούφτα ζύμης σε βούτυρο και ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ. Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, φέρνοντάς τα προς το κέντρο. Έτσι ξεφουσκώνουμε τη ζύμη.
– Την διπλώνουμε 2-3 φορές. Όποτε κολλάει στη σπάτουλα η ζύμη τη βουτάμε σε λιωμένο βούτυρο.
– Δεν χρησιμοποιούμε αλεύρι για κανένα λόγο.
– Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες, δηλαδή κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα.
– Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική.
– Αν βάλεις τη ζύμη στο ψυγείο σου θα πρέπει την επόμενη μέρα να την αφήσεις στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζύμη συνεχίζει και φουσκώνει και μέσα στο ψυγείο.
– Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ολόκληρη νύχτα. Έτσι η ζύμη έχει όλο το χρόνο να φουσκώσει και να γίνει φανταστική.
– Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, βουτάμε το δάχτυλό μας σε βούτυρο και το βυθίζουμε στη ζύμη. Εάν το βαθούλωμα παραμένει στη ζύμη, τότε η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά.
– Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια, τη βγάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.
– Η ζύμη ζυγίζει 1.250 γραμ.
– Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
– Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη.
– Πλάθουμε τρία φυτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
– Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι.
– Ομοίως φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι.
– Βάζουμε τα πλασμένα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους.
– Για να μην απλώνουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο μπορείτε να τα βάλετε σε μακρόστενες φόρμες για κέικ βάζοντας αντικολλητικό χαρτί μέσα.
– Δυο φόρμες με διάμετρο 28χ10 εκατοστά είναι ιδανικές.
– Σκεπάζουμε τα τσουρέκια καλά με πετσέτες, να μην ξεραθεί η επιφάνεια.
– Αφήνουμε απόσταση μεταξύ των τσουρεκιών στην λαμαρίνα, γιατί φουσκώνουν.
– Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 15′ σε ζεστό σημείο.
– Ιδανικά σε σβηστό φούρνο που πριν είχαμε ζεστάνει στους 50 °C.
– Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού με ένα πινέλο.
– Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10′ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους και να τεντώνουν.
– Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο (αν βάλουμε).
– Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε για περίπου 30΄ να ροδίσουν.
– Μέσα στο φούρνο που ψήνονται τα τσουρέκια, βάζουμε ένα ταψάκι με βραστό νερό για να έχουν υγρασία στο ψήσιμο και να γυαλίζουν.
– Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη, ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό.
– Με διάλυμα κρόκου τα τσουρέκια παίρνουν σκούρο χρώμα.
– Για πιο ανοιχτό χρώμα, χρησιμοποίησε μόνο το ασπράδι για την επάλειψη.
* Πηγή: thetoc