syntagi-gia-toys-apaititikoys-kormos-me-sokolatenio-pantespani-103293
11:49

Συνταγή για τους απαιτητικούς: Κορμός με σοκολατένιο παντεσπάνι

11:49
Newsroom

Θέλετε να ευχαριστήσετε έναν φίλο σας που είναι λάτρης της καλής κουζίνας; Φτιάξτε του κορμό με σοκολατένιο παντεσπάνι και θα σας ευγνωμονεί!

Υλικά συνταγής:

Για το παντεσπάνι

4 κρόκοι

4 ασπράδια

100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

50 γρ. κακάο

70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Advertisement

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

250 ml κρέμα γάλακτος

40 γρ. ζάχαρη άχνη

1 βανίλια σε σκόνη

Για τη διακόσμηση

νιφάδες σοκολάτας

κερασάκια μαρασκίνο

φύλλα δυόσμου

Advertisement

Κορμός με σοκολατένιο παντεσπάνι, σερβιρισμένος σε πιάτο.

Εκτέλεση συνταγής:

Advertisement

Για το παντεσπάνι

– Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια και τη μισή ποσότητα από την κρυσταλλική ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν.

– Όταν το μείγμα μας γίνει άσπρο σαν αφρός τότε η μαρέγκα μας είναι έτοιμη.

– Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν οι κόκκοι της και εν συνεχεία, προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

– Σε δόσεις ενσωματώνουμε στο δεύτερο μπολ την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά και με κυκλικές κινήσεις ώστε να μη χάσουμε τον αέρα που θα αφρατέψει το παντεσπάνι μας.

– Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο κι αυτό και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί.

– Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 23×30 αφού προηγουμένως το καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί.

– Στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα και ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 10-12 λεπτά.

– Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσουμε να το ρολάρουμε.

– Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με ζάχαρη άχνη και το καλύπτουμε με μια πετσέτα. Χρησιμοποιούμε ένα ξύλο κοπής ή ένα σκεύος με μεγαλύτερη επιφάνεια από το παντεσπάνι και το αναποδογυρίζουμε.

– Ξεκολλάμε το αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη άχνη, για να μην κολλήσει το παντεσπάνι στην πετσέτα και με προσεκτικές κινήσεις το κάνουμε ρολό.

– Το αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσει εντελώς τυλιγμένο με την πετσέτα για να διατηρήσει το κυλινδρικό του σχήμα.

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

– Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και μια κάψουλα βανίλιας μέχρι να αφρατέψει και να δημιουργηθούν απαλές κορυφές.

– Ξετυλίγουμε το ρολό από παντεσπάνι με τη βοήθεια της πετσέτας και ραντίζουμε την επιφάνεια του με λίγο κονιάκ ώστε να αρωματιστεί.

– Απλώνουμε τα 2/3 της σαντιγί σε όλη την επιφάνεια του προσέχοντας να αφήσουμε ένα εκατοστό περίπου κενό από τις άκρες για να μη ξεχειλίσει στο ρολάρισμα.

– Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό και σταθεροποιούμε.

– Καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί την επιφάνεια του και με ένα πιρούνι δημιουργούμε παράλληλες γραμμές δίνοντας την αίσθηση κορμού δέντρου.

– Διακοσμούμε με νιφάδες σοκολάτας, κερασάκια μαρασκίνο και φύλλα δυόσμου.

Το βέβαιο είναι πως όσοι δοκιμάσουν την παραπάνω συνταγή, θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Advertisement