Θέλετε να ευχαριστήσετε έναν φίλο σας που είναι λάτρης της καλής κουζίνας; Φτιάξτε του κορμό με σοκολατένιο παντεσπάνι και θα σας ευγνωμονεί!
Για το παντεσπάνι
4 κρόκοι
4 ασπράδια
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. κακάο
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση και την επικάλυψη
250 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια σε σκόνη
Για τη διακόσμηση
νιφάδες σοκολάτας
κερασάκια μαρασκίνο
φύλλα δυόσμου
Για το παντεσπάνι
– Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια και τη μισή ποσότητα από την κρυσταλλική ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν.
– Όταν το μείγμα μας γίνει άσπρο σαν αφρός τότε η μαρέγκα μας είναι έτοιμη.
– Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν οι κόκκοι της και εν συνεχεία, προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
– Σε δόσεις ενσωματώνουμε στο δεύτερο μπολ την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά και με κυκλικές κινήσεις ώστε να μη χάσουμε τον αέρα που θα αφρατέψει το παντεσπάνι μας.
– Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο κι αυτό και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί.
– Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 23×30 αφού προηγουμένως το καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί.
– Στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα και ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 10-12 λεπτά.
– Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσουμε να το ρολάρουμε.
– Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με ζάχαρη άχνη και το καλύπτουμε με μια πετσέτα. Χρησιμοποιούμε ένα ξύλο κοπής ή ένα σκεύος με μεγαλύτερη επιφάνεια από το παντεσπάνι και το αναποδογυρίζουμε.
– Ξεκολλάμε το αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη άχνη, για να μην κολλήσει το παντεσπάνι στην πετσέτα και με προσεκτικές κινήσεις το κάνουμε ρολό.
– Το αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσει εντελώς τυλιγμένο με την πετσέτα για να διατηρήσει το κυλινδρικό του σχήμα.
Για τη γέμιση και την επικάλυψη
– Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και μια κάψουλα βανίλιας μέχρι να αφρατέψει και να δημιουργηθούν απαλές κορυφές.
– Ξετυλίγουμε το ρολό από παντεσπάνι με τη βοήθεια της πετσέτας και ραντίζουμε την επιφάνεια του με λίγο κονιάκ ώστε να αρωματιστεί.
– Απλώνουμε τα 2/3 της σαντιγί σε όλη την επιφάνεια του προσέχοντας να αφήσουμε ένα εκατοστό περίπου κενό από τις άκρες για να μη ξεχειλίσει στο ρολάρισμα.
– Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό και σταθεροποιούμε.
– Καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί την επιφάνεια του και με ένα πιρούνι δημιουργούμε παράλληλες γραμμές δίνοντας την αίσθηση κορμού δέντρου.
– Διακοσμούμε με νιφάδες σοκολάτας, κερασάκια μαρασκίνο και φύλλα δυόσμου.
Το βέβαιο είναι πως όσοι δοκιμάσουν την παραπάνω συνταγή, θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.