Σταφύλι γλυκό του κουταλιού: Η καταλληλότερη εποχή για να φτιάξεις σταφύλι γλυκό του κουταλιού είναι τώρα. Τώρα που σιγά σιγά ο τρύγος φτάνει στο τέλος του και τα σταφύλια είναι πιο γλυκά από ποτέ. Τώρα που έχει γεμίσει ο τόπος αρώματα , τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να φυλακίσεις όλη αυτή τη γλύκα και τη μυρωδιά σε μικρά σιροπιαστά βαζάκια.
Υλικά:
Εκτέλεση:
Θυμήσου! Διαλέγουμε τσαμπιά με ρώγες σφικτές, μεγάλες και γερές. Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι στο σταφύλι γλυκό του κουταλιού ή σε μαρμελάδα, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα λευκό και στεγνό πιατάκι του καφέ. Το κρυώνουμε γρήγορα (στο ψυγείο για 1 – 2 λεπτά) και περνάμε τη λαβή ενός κουταλιού: αν αφήσει «δρόμο» που δεν κλείνει, το σιρόπι είναι έτοιμο, αλλιώς βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
Μπορείς να το φτιάξεις με ό,τι σταφύλι θέλεις, φράουλα, ροζακί, σουλτανίνα, μαύρο Αττικό σταφύλι κλπ.Πολλά σταφύλια έχουν κουκούτσι. Αν δεν σου αρέσει, θα πρέπει να το βγάλεις με πολύ προσοχή ή να διαλέξεις μια ποικιλία σταφυλιού χωρίς κουκούτσι. Εγώ προσωπικά αφήνω το κουκούτσι στο σταφύλι και πραγματικά γίνεται σαν ξηρός καρπός που έχει ποτίσει σιρόπι.
Με αυτήν την πολύ εύκολη συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι θα έχεις απόθεμα για όλες τις υπογλυκαιμίες του Χειμώνα. Δοκίμασε την και δεν θα χάσεις!