Είναι απλούστατη και ετοιμάζεται ταχύτητα παρόλο που περιέχει φρέσκια μαγιά αφού δεν απαιτεί φούσκωμα η ζύμη. Η υφή της είναι τραγανή και γίνεται πολύ πιο παρουσιάσιμη και παρεΐστικη όταν ετοιμάζεται τετράγωνη στο μέγεθος του ταψιού για τον φούρνο. Για την σπιτική ζύμη για πίτσα χρειάζομαι…
225 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) κοσκινισμένο. -25 γρ. μαγιά (νωπή). -150 ml χλιαρό νερό. -2 κ.σ. ελαιόλαδο. -2-3 πρέζες αλάτι. -1 κοφτή κ.γλ. δενδρολίβανο, ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά για έξτρα γεύση)
Ανακατεύω την μαγιά με το νερό και αφού διαλυθεί προσθέτω το λάδι και το αλάτι. Ρίχνω το μείγμα της μαγιάς και τα μυρωδικά στο αλεύρι και ζυμώνω μέχρι να έχω μία ελαστική ζύμη. Η δόση είναι αρκετή για ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί φούρνου (που φτιάχνει μία μεγάλη και χορταστική πίτσα-ιδανική αν έχω φίλους στο σπίτι) ή για δύο μικρότερες. Απλώνω την ζύμη στο ταψί (αφού την ανοίξω πρώτα με τον πλάστη) και προσθέτω πρώτα την σάλτσα της προτίμησης μου (βλ. σπιτική σάλτσα ντομάτας) και μετά τα υπόλοιπα υλικά που επιθυμώ (βλ. εύκολη σπιτική πίτσα). Ψήνω την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή ράγα στήριξης στους 225-235°C για να γίνει η βάση τραγανή. Προς το τέλος του ψησίματος μπορώ να τοποθετήσω το ταψί στον πάτο του φούρνου για 5’ 15-20′ περίπου (αναλόγως του φούρνου) για να ψηθεί καλύτερα και να πάρει χρώμα από κάτω. Σερβίρω την πίτσα ζεστή από το φούρνο.
Καλή επιτυχία
Όταν μάθετε πως φτιάχνεται αυτή η σπιτική ζύμη δεν θα ξανά παραγγείλετε πίτσα από έξω!