Ψωμί γάστρας: Θέλετε να κάνετε ένα παραδοσιακό ψωμί, το ποίο είναι σαν να έχει ψηθεί σε φούρνο, με ξύλα; Μην ανησυχείτε καθόλου! Αυτό, διότι υπάρχει λύση στο πρόβλημά σας! Μπορείτε να κάνετε την αγαπημένη σας συνταγή για ψωμί στη γάστρα. Όμως, αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο. Αναλυτικότερα:
– 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
– 4 κουταλιές της σούπας λάδι
– 3 κούπες χλιαρό νερό
– 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
– 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
– 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– Τα ανακατεύουμε (σ.σ. με ξύλινη κουτάλα) όλα μαζί, τα υλικά μας, σε ένα μεγάλο μπολ.
– Σκεπάζουμε, το μπολ μας, με μεμβράνη.
– Βάζουμε, το μπολ μας, για περίπου 12 ώρες (σ.σ. δηλαδή, περίπου μισή μέρα) στο ψυγείο.
– Βάζουμε την γάστρα μας άδεια στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στους 250 βαθμούς Κελσίου.
– Έπειτα τοποθετούμε την ζύμη μας μέσα και κλείνουμε τη γάστρα μας, με το καπάκι της.
– Ψήνουμε το περιεχόμενο της γάστρας μας για περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω στους 240 βαθμούς Κελσίου.
– Έπειτα, αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας μας και ψήνουμε για αλλά περίπου 15 λεπτά έως ότου να ροδισει από πάνω, το ψωμάκι μας.
* Προσοχή: Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογα και με τον φούρνο).