Ο πόλεμος του μπακλαβά καλά κρατεί καθώς το τουρκικό μάρκετινγκ υποστηρίζει ότι το παλαιότερο όνομα της πόλης είναι «μπακλαβάς του Αντέπι και άρα η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κατοχυρώσει το γλυκό ως δική της εθνική πατέντα.»
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το αίτημα της εν λόγω πόλης στην επίσημη εφημερίδα των Βρυξελλών, κάτι που συνιστά ακόμη ένα βήμα για την οριστικοποίηση της κατοχύρωσης του γλυκού της. Ό,τι όμως και να ισχύει στην πραγματικότητα ένα είναι δεδομένο… Ο μπακλαβάς αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και όταν φτιάχνεται στο σπίτι το στοίχημα είναι αν θα μείνει κομμάτι για την επόμενη ημέρα…
Υλικά
2 πακέτα φύλλα κρούστας
500 γρ βούτυρο
500 γρ φιστίκι Αιγίνης ωμό καθαρισμένο
Για το σιρόπι
3 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού να βράσουν για 5 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας. Στρώνουμε το ένα πακέτο φύλλο κρούστας και βουτυρώνουμε καλά ένα ένα τα φύλλα. Κόβουμε στο μούλτι τα φιστίκια σε μικρά κομμάτια. Δεν θέλουμε να γίνει σκόνη το φιστίκι.
- Βάζουμε το φιστίκι πάνω στο φύλλο κρούστας.
- Μετά βάζουμε από πάνω το δεύτερο πακέτο φύλλο κρούστας το οποίο βουτυρώνουμε φύλλο φύλλο μέχρι το τελευταίο.
- Κόβουμε το φύλλο κρούστας που περισσεύει και ότι μείνει το τυλίγουμε προς τα μέσα και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Μετά τη μισή ώρα κόβουμε το μπακλαβά όπως θέλουμε αλλά όχι μέχρι κάτω και το ραντίζουμε με νερό από πάνω.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150 βαθμούς για 1.30 με 2 ώρες περίπου ανάλογα το φούρνο μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα ο μπακλαβάς.
- Με το που το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι από πάνω λίγο λίγο και αφήνουμε το μπακλαβά να τραβήξει καλά το σιρόπι.