Τα σιροπιαστά σεκέρ παρέ είναι ένα πολίτικο γλυκό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, ενώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην σου αρέσει.
Αφράτα και βουτυρένια, εύθραυστα και ξεχωριστά, σερβίρονται ιδανικά με παγωτό καϊμάκι και γλυκό βύσσινο για να τα απογειώσουν.
Είναι σιροπιαστά, αλλά όχι υπερβολικά γλυκά, διότι το σιρόπι τους είναι ελαφρύ. Δοκίμασε να τα φτιάξεις και θα γίνεις οπαδός τους για πάντα.
250 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ άχνη ζάχαρη
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
480 γρ αλεύρι μαλακό
150 γρ ψιλό σιμιγδάλι
25 γρ μπέικιν πάουντερ
750 ml νερό
690 γρ ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
45 ασπρισμένα αμύγδαλα
Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά με μια κουτάλα το βούτυρο να μαλακώσει.
Προσθέτω την άχνη ζάχαρη και στη συνέχεια ένα- ένα τα αυγά.
Αναμιγνύω το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνω στο μείγμα σε δόσεις.
Γίνεται μια βουτυράτη ζύμη (σαν τους κουραμπιέδες).
Μπορούμε να τα φτιάξουμε σε δύο σχέδια, το ένα στρογγυλό με ένα αμύγδαλο στη μέση και το άλλο οβάλ με σχέδιο ριγωτό πάνω του (σαν τα μελομακάρονα).
Με τη ζύμη πλάθω μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις τοποθετώ με απόσταση σε ταψί με λαδόκολλα. Τα πιέζω με το δάχτυλο στη μέση να δημιουργηθεί μια λακκούβα και εκεί πιέζω από ένα αμύγδαλο σε κάθε ένα.
Για το δεύτερο σχέδιο με τη ζύμη πλάθω σε οβάλ σχέδιο, τα τοποθετώ σε απόσταση σε λαδόκολλα σε ταψί και με ένα πιρούνι, πιέζω τα δόντια του πάνω στο γλυκό δημιουργώντας ανάγλυφο σκάψιμο.
Προσέχω να μην τα κάνω μεγάλα γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν.
Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για περίπου 20 λεπτά.
Όσο ψήνονται φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν για 2 λεπτά. Ρίχνω το χυμό λεμονιού και το βγάζω από τη φωτιά.
Όταν ψηθούν τα σεκέρ παρέ βγάζω το ταψί από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν 5 λεπτά και τα μεταφέρω σε βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με τοιχώματα, κοντά το ένα με το άλλο αλλά χωρίς να ακουμπάνε.
Ρίχνω το σιρόπι όπως είναι ζεστό πάνω από κάθε γλυκό φροντίζοντας να τα σκεπάσει περίπου μέχρι τη μέση.
Το αφήνω για δυο ώρες μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Τα αποθηκεύω σε αεροστεγές δοχείο.