Advertisement
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σας περίσσεψε 3η μέρα αρνί από την Κυριακή του Πάσχα; 9 πανεύκολες και γρήγορες συνταγές για να μην το πετάξετε

17:05
Ορφέας

Ένα από τα πιο απολαυστικά στοιχεία στο πασχαλινό γεύμα είναι το ψητό αρνί με την τραγανή πετσούλα  του, που είναι ταυτόχρονα ζουμερή. Ωστόσο, συνηθίζουμε να το προετοιμάζουμε σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα συχνά να περισσεύει για τις επόμενες ημέρες.

Τα υπολείμματα από το πασχαλινό ψητό αρνί μπορούν να μετατραπούν σε έναν εξαιρετικά νόστιμο μεζέ για τις δύο ή τρεις επόμενες ημέρες, καθώς με την προσθήκη λίγων επιπλέον υλικών, αναδεικνύονται σε ένα μοναδικό και ξεχωριστό γεύμα.

Advertisement

Αφαιρώντας την πέτσα, το κρύο αρνίσιο κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος αλλαντικού, τέλειο για σαλάτες, σάντουιτς ή ακόμα και ως μέρος ενός πιάτου με ορεκτικά. Επιπλέον, με την προσθήκη μερικών απλών υλικών, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα εκπληκτικό γλυκόξινο πιάτο, πίτα, ή ένα αρωματικό ριζότο με την χρήση λίγου τζίντζερ και κάρδαμου.

Σπιτική πίτα με αρνί ή κατσίκι:

Advertisement

Πως θα τη φτιάξεις

Σαλάτα με ανατολίτικα αρώματα:

Advertisement

Σαλάτα με φασόλια και φέτα

Ριγκατόνι με μελιτζάνες, ντομάτα και δεντρολίβανο:

Αρνάκι φούρνου με κρούστα γιαουρτιού

Advertisement

Ριζότο με κάρδαμο και τζίντζερ

Παραλλαγή στο στρογκανόφ

 

Με γλυκόξινη σάλτσα

Advertisement

Πίτα του βοσκού

Για μείγμα με αρνί

Για την επικάλυψη πατάτας

Εκτέλεση

Για μείγμα αρνιού

Σε μια κατσαρόλα και σε υψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε το λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψημένο αρνί.

Κατόπιν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, την κανέλα, την κέτσαπ, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού το μείγμα και τότε ρίχνουμε το νερό ή ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά (καρότο – αρακά) και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα. Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα του κιμά και το ρίχνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ για φούρνο.

Για την επικάλυψη πατάτας

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το περισσευούμενο φαγητό;

-Όλα τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει ή να ξαναζεσταθούν ή να τοποθετηθούν στο ψυγείο ή την κατάψυξη 2 ώρες μετά το μαγείρεμά τους κι αν ο καιρός είναι ζεστός, το διάστημα αυτό μειώνεται στη μία ώρα.

-Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, μη φυλάσσετε τα αποφάγια για περισσότερες από 4 ημέρες και αν σας μυρίσουν περίεργα ή έχουν αμφίβολη όψη, καλύτερα να μην τα δοκιμάσετε.

-Όταν τα ξαναζεστάνετε, φροντίστε να τα ζεστάνετε καλά, γιατί αν είναι μισο-ζεσταμένα, αυξάνετε την πιθανότητα δηλητηρίασης. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε σωστά καθώς τα ζεσταίνετε στους 80 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να αποκτήσει το φαγητό την ίδια θερμοκρασία παντού.

-Τοποθετήστε το φαγητό που περίσσεψε σε μικρά και χαμηλά τάπερ και καλύψτε τα καλά. Μην τα βάζετε ακριβώς δίπλα σε άλλα τάπερ και προτιμήστε να αφήνετε λίγο κενό μεταξύ τους, έτσι ώστε να ψύχονται καλύτερα. Τα μικρά μεγέθους τάπερ, επίσης, πετυχαίνουν ακριβώς αυτό, αφού στα μεγάλα, το φαγητό που βρίσκεται στη μέση παραμένει ζεστό για περισσότερο χρόνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων, χωρίς να υπάρχει μια ορατή αλλοίωση στο φαγητό.

TAGS:
Advertisement