Ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου – Εύκολη συνταγή: Θέλετε να φτιάξετε μια μοναδική συνταγή για να ευχαριστήσετε, τους συγγενείς και τους φίλους σας; Τότε, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή. Το βέβαιο είναι πως θα εκπλαγούν ευχάριστα και πως θα σας ζητήσουν ακόμη και τη συνταγή.
– 1/2 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα
– 1/2 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και βρασμένες
– 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο τρίφτη
– 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανρο
– 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαντζουράνας
– 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
– 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα μαϊντανό
– 1/4 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκα φύλλα δυόσμου
– Αλάτι
– Πιπέρι
– 1 κουταλιά γλυκού κύμινο (σ.σ. προαιρετικά)
– Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
– Βάζετετε τα ρεβύθια σας σε ένα μπολ προσθέτετε και νερό που να τα σκεπάζει καλά και τα αφήνετε να μουλιάσουν 20-24 ώρες. Στη συνέχεια τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά.
– Στη συνέχεια (χωρίς να τα βράσετε) τα αλέθετε σε μπλέντερ ή τμηματικά σε μούλτι μέχρι να πάρουν τη μορφή τριμμένης φρυγανιάς, χωρίς να γίνουν πουρές.
– Εν τω μεταξύ έχετε βράσει τις πατάτες σας, τις πολτοποιείτε σε πουρέ και τις μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα αλεσμένα ρεβύθια, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το κύμινο (προαιρετικά) αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
– Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες για να σφίξει και να δέσουν οι γεύσεις. (Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, πριν τα αλατίσετε αφαιρείτε μέρος του μείγματος και το βάζετε στη κατάψυξη χωρίς αλάτι. Το αποψύχετε, το αλατίζετε και το τηγανίζετε όποτε το χρειαστείτε).
– Πλάθετε το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε, χωρίς να τα αλευρώσετε σε μπόλικο καυτό λάδι (γιατί διαφορετικά θα ανοίξουν και θα διαλυθούν) για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσο-ρόδινο χρώμα και γίνουν τραγανά. Τα αφαιρείτε και τα μεταφέρετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί ψησίματος, να στραγγίξουν το λάδι μέχρι να τα σερβίρετε.
– Μπορείτε να αυξομοιώσετε τις ποσότητες των μυρωδικών ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Επίσης αν δεν έχετε ένα από τα μυρωδικά, π.χ. το δυόσμο ή τη μαντζουράνα μπορείτε να τα αναπληρώσετε προσθέτοντας μεγαλύτερη ποσότητα από τα υπόλοιπα μυρωδικά.
– Αν δεν είχατε προβλέψει να μουλιάσετε τα ρεβύθια 20-24 ώρες πριν τα μαγειρέψετε με οποιαδήποτε συνταγή επιθυμείτε, μπορείτε να κάνετε τη τεχνική του γρήγορου μουλιάσματος ως εξής: Βράζετε τα ρεβύθια σας, σε νερό που να τα σκεπάζει, για 5-10 λ στη χύτρα σας.
– Στη συνέχεια αποσύρετε τη χύτρα σας από τη φωτιά, προσθέτετε μέσα στο καυτό νερό με τα ρεβύθια 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τα ρεβύθια μέσα στο καυτό νερό για 1 ώρα. Στη συνέχεια τα σουρώνετε τα ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και ή αλέθετε ή τα βράζετε ανάλογα με τη συνταγή σας.