Ρακόμελο: Το ρακόμελο είναι ένα πολύ γνωστό γλυκοποτό οχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πίνετε ζεστό ή κρύο ανάλογα τις προτιμήσεις.
Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Συνήθως είναι ρακί που συνδυάζετε με μέλι και άλλα μπαχαρικά όπως κανέλα. Επιπλέον είναι ένα εξαιρετικο ρόφημα για τους χειμερινούς μήνες εφόσον μπορεί να καταναλωθεί και κρύο.
Κατάλληλο για τον πονόλαιμο και στον βήχα λειτουργεί σαν σιρόπι, στο κρυολόγημα και στο μπούκωμα.
Στο μπρίκι ρίχνουμε τόσα ποτηράκια ρακί όσα είναι τα άτομα που θα πιουν μαζί με λίγη κανέλα και λίγο γαρίφαλο.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μέλι, από μισή κουταλιά του γλυκού, για κάθε ποτήρι που θα φτιάξουμε.
Σε σιγανη φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς. Προσοχή στις αναθυμιάσεις της ρακής υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
Μόλις αρχίσει και παίρνει βράση, βγάζουμε το μπρίκι και σερβίρουμε. Φροντίζουμε σε κάθε ποτήρι να υπάρχει και από ένα κεφαλάκι γαρύφαλου.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεχτικά τη ρακή σε χαμηλή φωτιά κι έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο και μόλις πάρει μια βράση είναι έτοιμο!
Σερβίρεται ζεστό και είναι το καλύτερο φάρμακο για κρυολογήματα.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε φλούδες από πορτοκάλι ή μήλο.
Βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο για 40 ημέρες:
Το διατηρούμε σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Αφαιρούμε τις φλούδες και περνάμε από τουλπάνι την ρακή