Ρακόμελο Κρήτης: Πρόκειται για ένα μοναδικό ποτό, το οποίο παρασκευάζεται τόσο από στην Κρήτη, όσο και σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Μάλιστα, καταναλώνεται σαν ζεστό ρόφημα, ενώ οι γιαγιάδες το έδιναν σαν φάρμακο στα εγγόνια τους. Παρακάτω βρίσκονται οι οδηγίες της συνταγής. Αναλυτικότερα:
Στο μπρίκι για ένα ποτήρι:
– Πέντε μεζούρες Ρακί (σ.σ. τσικουδιά) – Μια μεζούρα μέλι. – Κανέλα σε ξυλαράκι. – Γαρύφαλλο σε ξυλαράκι.
Ρακόμελο Κρήτης: Στην κατσαρόλα για 1 λίτρο τσικουδιά
– 1 λίτρο τσικουδιά – 4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι. – 2 ξύλακια κανέλα. – 4 καρφάκια γαρύφαλλο.
– Σε κατσαρόλα (σ.σ. ανάλογα πόσο φτιάχνουμε μπορεί να είναι μπρίκι ή καζάνι) ζεσταίνουμε την τσικουδιά σε χαμηλή φωτιά (σ.σ. περίπου 80 βαθμούς Κελσίου). – Πολύ μεγάλη προσοχή να μην βράσει γιατί το οινόπνευμα εξατμίζεται σε χαμηλότερους βαθμούς από το νερό. – Αν βράσει το ποτό θα έχει εν τέλει λιγότερο οινόπνευμα από ότι πρέπει. – Με τον κοχλασμό μπορεί να στάξει οινόπνευμα στη φωτιά και να έχουμε άλλα (σ.σ. π.χ. πυρκαγιά).
Ρακόμελο Κρήτης: Η συνέχεια της εκτέλεσης της συνταγής
– Καθώς ζεσταίνουμε την τσικουδιά ρίχνουμε μέσα την κανέλα και το γαρίφαλο. – Το πόσο βάζουμε εξαρτάται από το πόσο αρωματικό το θέλουμε. – Παράλληλα ρίχνουμε μέσα και το μέλι (σ.σ. προαιρετικά το έχουμε ζεστάνει και αυτό, αλλά προσοχή χωρίς να βράσει). – Ενώ το σκεύος είναι στη χαμηλή φωτιά, το ανακατεύουμε μέχρις ότου το μέλι να λιώσει τελείως. – Κατόπιν το κατεβάζουμε από την φωτιά. – Το βάζουμε σε μπουκάλι μαζί ή χωρίς τα αρωματικά ξυλάκια μέσα. – Το κρυώνουμε στο ψυγείο ή το αφήνουμε ζεστό.