Το κουρκούτι συνήθως όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική το ετοιμάζουν με νερό, γάλα ή αυγά. Με προσθήκη μπέικιν πάουντερ, το κουρκούτι φουσκώνει με το μαγείρεμα. Με την προσθήκη μαγιάς νοστιμίζει ενώ με μπίρα το μείγμα αερίζεται.
Το κουρκούτι όπως αναφέρει δημοσίευμα της καθημερινής λειτουργεί μονωτικά, απομονώνοντας το υλικό που τηγανίζουμε και διατηρώντας το ζουμερό εσωτερικά. Μια βασική αναλογία για το κουρκούτι είναι 1 φλιτζάνι αλεύρι και 1+1/4 φλιτζάνι νερό.
Τα μυστικά για το τέλειο κουρκούτι
Κρύο νερό, καυτό λάδι
Όποιο υγρό κι αν χρησιμοποιήσουμε στο κουρκούτι, πρέπει να είναι πολύ κρύο (το βάζουμε για λίγα λεπτά στην κατάψυξη). Κι αυτό γιατί το πιο ζεστό νερό, σε συνδυασμό με το ανακάτεμα, ενεργοποιεί τάχιστα τη γλουτένη του αλευριού και κάνει το κουρκούτι κολλώδες και όχι ιδιαίτερα τραγανό στο τηγάνισμα.
Αντιθέτως, το λάδι στο οποίο θα τηγανίσουμε πρέπει να είναι καυτό, ώστε το κουρκούτι να στερεοποιηθεί σχεδόν αμέσως, σφραγίζοντας μέσα του το υλικό.Έτσι αυτό σιγοψήνεται, χωρίς να «τραβάει» πολύ λάδι.
Χρησιμοποιούμε άφθονο λάδι, ώστε τα υλικά να «κολυμπάνε» σε αυτό, χωρίς να καλύπτονται εντελώς. Μόνο έτσι το κουρκούτι θα φουσκώσει και θα διογκωθεί ομοιόμορφα, προς κάθε κατεύθυνση. Και πάλι, όμως, θα χρειαστεί να τουμπάρουμε τα υλικά με ένα πιρούνι, για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
Πώς το νοστιμίζουμε
- Μερικά νηματίδια από κρόκο Κοζάνης, μουλιασμένα σε ζεστό νερό ή γάλα, δίνουν θαυμάσιο χρώμα και γεύση στο κουρκούτι.
- Τα φρέσκα, ψιλοκομμένα μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο μάραθος, ο άνηθος, ο μαϊντανός κ.ά., αρωματίζουν εξαίσια το κουρκούτι για τηγανητά λαχανικά. Για καλύτερο αποτέλεσμα, πολτοποιούμε τα μυρωδικά στο μούλτι με λίγο λάδι και ελάχιστη ζάχαρη, η οποία θα καραμελώσει στο τηγάνισμα προσθέτοντας γεύση.
- Μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το πιπέρι καγιέν, το κάρι και η σκόνη μουστάρδας δίνουν λαμπερό χρώμα στο κουρκούτι και χαρακτηριστικό άρωμα.
- Για «λεμονάτο» κουρκούτι μπορούμε να πειραματιστούμε με ξύσμα λεμονιού, τζίντζερ σε σκόνη ή ξερή λουίζα.
- Τα «ζεστά» μπαχαρικά όπως είναι η κανέλα, το γαρίφαλο και το μπαχάρι, σε μικρές ποσότητες, είναι ιδανικά για κουρκούτι που θα χρησιμοποιήσουμε σε τηγανητά φρούτα, όπως μπανάνες, μήλα, ανανά ή αχλάδια. Το ότι αυτά ταιριάζουν στα γλυκά κουρκούτια είναι δοκιμασμένο στο κατεξοχήν κλασικό «κουρκουτογλυκό», το λουκουμά.
- Οι πάπρικες κάθε είδους (γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή) δίνουν άλλη διάσταση στη γεύση του κουρκουτιού. Ταιριάζουν και σε κρεατικά, και σε ψάρια.
- Το λιωμένο σκόρδο (με φειδώ, όμως) απογειώνει τις τηγανητές μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια.