Καθαρά Δευτέρα σήμερα και σε όλα τα γιορτινά τραπέζια τα καλαμαράκια τηγανιτά έχουν την τιμητική τους. Το τηγάνισμά τους όμως, κρύβει μυστικά. Δείτε λοιπόν πως θα καταφέρετε να πετύχετε το τέλειο τηγάνισμα και τα καλαμαράκια σας να γίνουν τραγανά από έξω και μαλακά μέσα.
Υλικά συνταγής:
- Καλαμάρια κατεψυγμένα ή φρέσκα
- Αλεύρι
- Αλάτι
- Λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής:
- Ξεπαγώνουμε τα καλαμαράκια μας αν είναι κατεψυγμένα.
- Κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
- Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
- Σε μια νάιλον σακούλα [προσοχή μην είναι τρύπια] βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.
- Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει τηγάνι, αρχίζουμε να τα γυρίζουμε στο ένα λεπτό από τη στιγμή που μπήκαν στο καυτό λάδι. Αν έχουμε φριτέζα τα αφήνουμε ως έχουν. [καλά είναι και σε τηγάνι να σκεπάζονται από το λάδι].
- Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο – τρία λεπτά [2-3′] με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα. ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
- Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε . Δεν τα αλατίζουμε ποτέ πριν τα τηγανίσουμε γιατί με το αλάτι θα «σφίξουν».
- Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. [το χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα γιατί θα «πανιάσουν»].
Extra tip:
Προσέξτε το λάδι σας να είναι αρκετά καυτό. Επίσης προσθέστε αλάτι μόνο στο τέλος του τηγανίσματος και όχι πριν το τηγάνισμα. Βάλτε λίγα λίγα τα καλαμαράκια σας στο τηγάνι για να πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Τα τηγανιτά καλαμαράκια δεν είναι ένα εύκολο φαγητό, αλλά με τις σωστές οδηγίες μπορείτε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν λοιπόν θέλετε να πετύχετε αυτή την πεντανόστιμη τραγανή κρούστα εξωτερικά και τη βελούδινη υφή εσωτερικά, ακολουθήστε βήμα – βήμα τις συμβουλές μας.
Καλής σας επιτυχία και καλή απόλαυση