Το χθεσινό λουκούλλειο τραπέζι της Λαμπρής σίγουρα περιελάμβανε αρνάκι στο φούρνο μια που ελάχιστοι Έλληνες μπόρεσαν να σουβλίσουν παραδοσιακά. Αν σας έχει περισσέψει και μπουχτίσατε και μόνο στην ιδέα πως υπάρχει στο ψυγείο σας και πρέπει να το καταναλώσετε για 2 ή 3εις μέρες ακόμη μια εναλλακτική πίτα με όνομα η “πίτα του βοσκού” θα δώσει σε σας και στην οικογένειά σας την αίσθηση ενός νέου πιάτου που θα φαγωθεί με πολύ όρεξη χωρίς να θυμίζει σε τίποτα πως η βάση είναι το αρνί που περίσσεψε. Άλλωστε μια έξυπνη και καλή νοικοκυρά πάντοτε σκέφτεται τρόπους για να αξιοποιεί ό,τι περίσσεψε από το τραπέζι φτιάχνοντας μοναδικά νέα πιάτα και εδέσματα.
Υλικά για την πίτα του βοσκού
Για 4-6 άτομα
Για το μείγμα με το αρνί
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κιλά ψητό αρνί έτοιμο ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζάνι αλεύρι
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/8 κουταλιά του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
2 1/2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (χρησιμοποιήστε περισσότερο ή λιγότερο να προσαρμόσετε το πάχος, όπως απαιτείται)
2 κούπες ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα (καρότα- αρακά)
Για την επικάλυψη πατάτας
- 2 1/2 κιλά πατάτες
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
- πρέζα πιπέρι καγιέν
- 1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα
- 1/4 κιλό τυρί ένταμ τριμμένο
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση για την πίτα του βοσκού
Για μείγμα αρνιού
Σε μια κατσαρόλα και σε υψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε το λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψημένο αρνί.
Κατόπιν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, την κανέλα, την κέτσαπ, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού το μείγμα και τότε ρίχνουμε το νερό ή ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά (καρότο – αρακά) και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα. Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα του κιμά και το ρίχνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ για φούρνο.
Για την επικάλυψη πατάτας
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα, 1/4 κιλό τυρί ένταμ τριμμένο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι η με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
Ταυτόχρονα σε ένα μπολ ρίχνουμε το 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα, το ρίχνουμε στον πουρέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πουρέ πάνω από το μείγμα του κιμά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά.