Τα νηστίσιμα γλυκά έχουν την τιμητική τους τη Σαρακοστή και είναι τόσο γευστικά, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.
Καριόκες νηστίσιμες, πάστα φλώρα με μαρμελάδα της αρεσκείας σου, πεντανόστιμα τρουφάκια, σκαλτσούνια με γέμιση και ραβανί είναι μερικές γλυκές συνταγές που προτιμούνται τη Σαρακοστή και δεν έχουν καμία διαφορά στη γεύση με τα κανονικά.
Υλικά
225 γραμμ. ζάχαρη
250 γραμμ. νερό
125 γραμμ. κουβερτούρα σε κομμάτια
200 γραμμ. τριμμένη φρυγανιά
25 γραμμ. κακάο σκόνη
125 γραμμ. καρύδια
1 κουτ. γλ. κανέλα
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
325 γραμμ. κουβερτούρα
1 κουτ. σ. λάδι καρύδας
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα για 3 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε τα 125 γραμμ. κουβερτούρα μέχρι να λιώσει. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει και ρίχνω μέσα τη φρυγανιά, το γαρύφαλλο, το κακάο, την κανέλα και τα καρύδια και ανακατεύω να γίνει ένα πηχτό μείγμα που θα πλάθεται.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα και τυλίγω το μείγμα σαν σαλάμι.
Το βάζουμε στην κατάψυξη για 1-1.5 ώρα και έπειτα το κόβω σε φέτες.
Λιώνουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ρίχνω και το κουταλάκι λάδι μέσα και έπειτα βουτάω τα κομμάτια μέσα στη σοκολάτα.
Τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν και έπειτα από 1-2 ώρες είναι έτοιμα.
Υλικά
4 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια μέλι
2 ποτήρια σπορέλαιο
4 ποτήρια νερό
Αμύγδαλα για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα. Αφού πήξει το μείγμα και ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας, το ρίχνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Χαράζουμε τα κομμάτια και ρίχνουμε στο καθένα από ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Υλικά
1 φλ. καλαμποκέλαιο
1/3 φλ. χυμό πορτοκάλι
1/3 φλ. ζάχαρη
3 κουτ. σούπας κονιάκ
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
3 1/2 φλ. φαρινάπ
1 βαζό μαρμελάδα της αρεσκείας σου
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μίξερ το λάδι, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το κονιάκ, και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε. Έπειτα βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια τριφτή ζύμη. Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης σε ένα ταψί 28 εκ. και μετά ρίχνουμε την μαρμελάδα από πάνω. Στολίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα το πάνω μέρος της τάρτας μου. Ψηνουμε στους 170 βαθμούς για μισή ώρα.
Υλικά
1 φλ. νερό
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο
1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
2 φλ. καρύδια
1 φλ. τρούφα
2 κουτ. γλ. κονιάκ
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει το νερό με τη ζάχαρη. Σβήνουμε το μάτι και ρίχνω το κακάο και τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κονιάκ και τα καρύδια. Μόλις κρυώσει το μείγμα το πλάθουμε σε μπαλάκια και τα περνάμε από την τρούφα. Διατηρούνται στο ψυγείο για μέρες.
Υλικά
3 φλ. τσαγιού αλεύρι
1 φλ. τσαγιού ταχνίνι
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν
1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
Γέμιση
1 φλ. καρύδια
1/2 φλ. σταφίδες
1/2 φλ. μαρμελάδα πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας μέλι
ανθόνερο
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Αφού κοσκινίσουμε το αλέυρι και το μπέικιν τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το ταχίνι, το μέλι, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε σε μπαλίτσες τις οποίες ανοίγουμε με πλάστη και βάζω στη μέση γέμιση. Τα κλείνουμε σαν μισοφέγγαρα και τα βάζουμε σε λαδόκολλα οπού ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Όταν τα βγάλουμε,τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.