Μόνο 2 ημέρες απέμειναν για την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Εάν δεν έχεις προλάβει να φτιάξεις ακόμη μελομακάρονα μην ανησυχείς. Ο γνωστός pastry chef Χρήστος Βέργαδος έχει την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να ακολουθήσεις για τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα.
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
Για τα μελομακάρονα:
500 ml ηλιέλαιο
120 gr ζάχαρη
1 kg αλεύρι
100 ml χλιαρό νερό
70ml κονιάκ
100ml χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κουταλιά αμμωνία
1/2 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
½ κουταλιά κανέλα
½ κουταλιά γαρίφαλο
Για το σιρόπι:
1kg ζάχαρη
1/2 lt νερό
300gr μέλι
Για το γαρνίρισμα:
Τριμμένο καρύδι.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο και προσθέτουμε όλα τα υλικά (εκτός του αλευριού) και έχοντας διαλύσει την αμμωνία στον χυμό πορτοκαλί.
Ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθουν όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε περίπου τα 900gr από το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα (αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο από το αλεύρι).
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στους 170οC για περίπου 25 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να βράσουν.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Σιροπιάζουμε κρύα τα μελομακάρονα, καυτό το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε.
Εάν πάλι προτιμάς τους κουραμπιέδες, μπορείς να βρεις την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς για τους πιο αφράτους και βουτυρένιους κουραμπιέδες εδώ.