Αν μετά το μεσημεριανό γεύμα σάς περισσέψει λαγάνα προς Θεού μην την πετάξετε καθώς μπορείτε να φτιάξετε μια πολύ νόστιμη και εύκολη διαφορετική σπανακόπιτα για εσάς και την οικογένειά σας. Άλλωστε, είναι κρίμα να μην αξιοποιούμε ό,τι δεν καταναλώνουμε καθώς ζωή είναι ακριβή και η οικιακή οικονομία πιο απαραίτητη από ποτέ.
3 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο. 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. αλάτι, πιπέρι.
1 φακελάκι ξερή μαγιά. 1 κουτ.γλυκ. αλάτι θαλασσινό χοντρό. 1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη. 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. 1 φλιτζάνι κρασί γλυκό Σάμου. 1 κουτ.γλυκ. σπόρους γλυκάνισου. 2 κουτ.γλυκ. σουσάμι
Τοποθετείτε σε ένα μικρό κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και το γλυκάνισο και τα βράζετε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Σουρώνετε το μείγμα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, ενώ πετάτε το γλυκάνισο.
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Δημιουργείτε μέσα στο αλεύρι μια λακκούβα στη μέση και πρόσθετε το ελαιόλαδο και το κρασί. Αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα προσθέτοντας ταυτόχρονα λίγο – λίγο 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι σας και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε πάλι.
Τοποθετείτε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνετε δυνατά για 5 – 6 λεπτά. Βάζετε πάλι τη ζύμη στο μπολ, τη σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
Σύμφωνα με τη συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε για ακόμα 12 λεπτά. Μόλις το σπανάκι απορροφήσει τα υγρά του το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, τη χωρίζετε σε 4 μέρη. Σχηματίζετε με τα χέρια σας το κάθε κομμάτι ξεχωριστά σε σχήμα λαγάνας, με πάχος όχι μεγαλύτερο από 2 – 3 εκ. Τοποθετείτε τα δύο κομμάτια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε στην επιφάνειά τους την γέμιση, μισή σε κάθε κομμάτι. Σκεπάζετε τις λαγάνες με τους άλλους δύο δίσκους και πιέζετε με τα δάχτυλά σας ώστε να κλείσουν καλά και τις αφήνετε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
Μόλις, τις ραντίζετε με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Tip: Αν δεν έχει περισσέψει αρκετή λαγάνα ώστε να ετοιμάσετε τη σπανακόπιτα κάλλιστα μπορείτε να ετοιμάσετε λαχταριστά σάντουιτς για τα παιδιά αλλά και για εσάς προσθέτοντας τα υλικά της αρεσκείας σας.