Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού – Αν δεν το κατάλαβες, η ερχόμενη εβδομάδα είναι η Μεγάλη. Και αν δεν νηστεύεις ήδη από την Καθαρά Δευτέρα, ε, τώρα είναι η ώρα να ετοιμάζεσαι.
Η γνωστή pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους ετοίμασε το πιο νόστιμο κέικ πορτοκαλιού και το πιο σημαντικό όλων; Είναι ΚΑΙ νηστίσιμο, δηλαδή ιδανικό για τις μέρες που έρχονται.
200 γρ. Ηλιέλαιο
130 γρ. Ζάχαρη άχνη
450 γρ. Χυμό πορτοκαλιού
20 γρ. Ξύσμα πορτοκαλιού (περίπου 4 πορτοκάλια)
450 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. Μπέκιν πάουντερ
1/2 κ.γ. Σόδα
100 γρ. Ζάχαρη καστανή
1 πορτοκάλι
60 γρ. Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο και στα τοιχώματα ενός ταψιού διαμέτρου 24 εκ.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε το χαρτί που έχουμε βάλει στον πάτο του ταψιού.
Ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη και τα αμύγδαλα.
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι με ένα πίλερ και κόβουμε λεπτές ροδέλες.
Στρώνουμε τις ροδέλες στο ταψί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με τον χυμό, το ξύσμα και την άχνη.
Προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι και τις υπόλοιπες σκόνες.
Ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί.
Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 25′, κατεβάζουμε τον φούρνο στους 160 οC και ψήνουμε για 25′ ακόμη.
Ελέγχουμε τρυπώντας το κέντρο του κέικ μ’ ένα μαχαίρι, αν βγει καθαρό το βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά, αναποδογυρίζουμε το ταψί σε μία πιατέλα και ξεφορμάρουμε.
Λόγω του ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, φροντίζουμε να προσαρμόζουμε τις θερμοκρασίες και τον χρόνο ψησίματος ανάλογα με τις δυνατότητες του δικού μας φούρνου.
Καλή σας απόλαυση!