Νηστίσιμο εκμέκ: Επιθυμείτε να φτιάξετε ένα πολύ ωραίο γλυκό, το οποίο φτιάχνουν συνήθως, οι νοικοκυρές, την περίοδο της Σαρακοστής; Το συγκεκριμένο γλυκό μπορείτε κάλλιστα να το φτιάξετε σε περίοδο νηστείας όπως αυτή που διανύουμε. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να κάνετε για να δημιουργήσετε το τέλειο νηστίσιμο εκμέκ:
Νηστίσιμο εκμέκ – Συνταγή για γλυκό: Ακολουθούν τα υλικά της συνταγής, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεσή της
Νηστίσιμο εκμέκ – Συνταγή για γλυκό: Υλικά συνταγής
– 1/2 κιλό καταϊφι
– 1 βιτάμ
– 1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια
– 7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο (σ.σ. μπορεί να είναι γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας, καρύδας, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
– 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
– 3 με 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
– 1 κουτί φυτική κρέμα Αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
– 5 ποτήρια νερό
– 5 ποτήρια ζάχαρη
Νηστίσιμο εκμέκ: Εκτέλεση συνταγής
– Καταρχάς, ξαίνουμε καλά το καταϊφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
– Στη συνέχεια περιχύνουμε το καταϊφι με το λιωμένο βιτάμ και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
– Το αφήνουμε να κρυώσει και αμέσως μετά το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.
Για την παρασκευή της πρώτης κρέμας εκτελούμε τα ακόλουθα βήματα:
– Σε 7 κούπες ζεστό νερό διαλύουμε 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο.
– Όταν διαλυθούν προσθέτουμε όλο το σακουλάκι άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
– Στο τέλος, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές βιτάμ. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και μετά την απλώνουμε, με μια σπάτουλα πάνω στο ψημένο καταϊφι.
Για να παρασκευάσουμε την δεύτερη κρέμα:
– Χτυπάμε την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να σταθεί.
– Μόλις είναι έτοιμη την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα.
– Καταρχάς, πλένουμε καλά το καταϊφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
– Στη συνέχεια περιχύνουμε το καταϊφι με το λιωμένο βιτάμ και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
– Το αφήνουμε να κρυώσει και αμέσως μετά το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.