Η πατατόπιτα είναι μια γρήγορη συνταγή όχι μόνο για τη νηστεία άλλα για όλο τον χρόνο. Η πατατόπιτα συνοδεύει, θαυμάσια, μπιφτέκια ή κοτόπουλο ψητό, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι μπορεί να είναι από μόνο του το κύριο γεύμα της οικογένειας αν είστε vegan. Οι πατάτες είναι χορταστικές και οικονομικές και χωρίς να ξοδευτείτε θα ταΐσετε την οικογένειά σας με ένα πιάτο διαφορετικό σε γεύση που μυρίζει Ελλάδα.
Αν δεν την θέλουμε νηστίσιμη μπορούμε να βάλουμε μέσα στην γέμιση φέτα ή οποίο άλλο τυρί προτιμάμε.
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 18Οc
2. Βράζουμε τις πατάτες και τις πατάμε με ένα πιρούνι να λιώσουν.
3. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο να πάρει υγρασία το μείγμα.
4. Βάζουμε τα ξερά κρεμμύδια το οποία έχουμε τσιγαρίσει ελαφρά και το φρέσκο κρεμμύδι μαζί με όλα τα μυρωδικά και τα ενσωματώνουμε μαζί με την πατάτα και συμπληρώνουμε αν χρειάζεται λίγο πλεονάζον λάδι.
5. Δοκιμάζουμε τη γέμιση και αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο αλάτι και πιπέρι.
6. Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί και ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα μας.
7. Βάζουμε ένα ένα φύλλο στο οποίο ρίχνουμε λίγο λάδι το οποίο αλείφουμε με ένα πινέλο σιλικόνης.
8. Μετά το τρίτο φύλλο ρίχνουμε την γέμιση την οποία απλώνουμε να πάει παντού.
9. Ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω και συνεχίζουμε να σκεπάζουμε την πίτα με τα τρία τελευταία φύλλα λαδώνοντάς τα όπως προηγουμένως.
10. Όταν τελειώσουμε χαράζουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια. Θα την ψήσουμε περίπου 50’μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.