Νηστίσιμη πατατόπιτα: Επιθυμείτε να κάνετε μία νηστίσιμη συνταγή, λόγω της νηστείας των Χριστουγέννων; Τότε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτιάξετε την ακόλουθη πίτα, με πατάτα. Σε ποιον άλλωστε δεν αρέσει, η πατατόπιτα; Αναλυτικότερα:
Γενικά υλικά:
– 6 χωριάτικα φύλλα σπιτικά ή εμπορίου
– 1/2 φλ. ελαιόλαδο
Υλικά για τη γέμιση:
– 5 μέτριες πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
– 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
– 2 καρότα τριμμένα
– 4 μέτρια πράσα σε φέτες
– 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε φέτες
– 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
– 1/2 ματσάκι άνηθο
– 1/2 ματσάκι μαϊντανό (εναλλακτικά πασπαλίστε με ρίγανη και θυμάρι)
– Αλάτι
– 1/4 φλ. ελαιόλαδο
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
– Ξεκινάμε την εύκολη νηστίσιμη πατατόπιτα με λαχανικά ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάροντας τα κρεμμύδια και τα πράσα για 4-5 ΄ ανακατεύοντας.
– Αλατίζουμε για να πέσει ο όγκος των λαχανικών.
– Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3΄ να μαλακώσουν.
– Τέλος, προσθέτουμε το καρότο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
– Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
– Προσθέτουμε στη γέμιση τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε (εναλλακτικά, αρωματίζουμε την πίτα με ρίγανη και θυμάρι).
– Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
– Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και με ένα πιρούνι τις σπάμε σε χοντρά κομμάτια.
– Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
– Δοκιμάστε το αλατοπίπερο αφού προσθέσετε τις πατάτες στη γέμιση.
– Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέουν.
– Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
– Σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό στρογγυλό ταψί για πίτα, περίπου 40 ή 42 εκ., αλείφουμε ελαιόλαδο.
– Στρώνουμε ακτινωτά στο ταψί τα τρία χωριάτικα φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν οι άκρες τους από το χείλος του ταψιού.
– Ενδιάμεσα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
– Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
– Γυρνάμε τις άκρες των φύλων που εξέχουν, επάνω στην γέμιση.
– Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, στρώνοντάς τα τσαλακωμένα και ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
– Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια σε κομμάτια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό.
– Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω χαρά στους 180 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα.
– Το τελευταίο εικοσάλεπτο ψήστε την πίτα στην κάτω αντίσταση μόνο, για να στεγνώσουν καλά τα κάτω φύλλα και να ψηθεί σωστά η βάση της.
– Αφήστε την πίτα σας να σταθεί για 10΄ και απολαύστε τη ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου κατά την περίοδο της νηστείας αλλά και όλο το χρόνο.
– Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.
– Εάν ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς Κελσίου και ψήστε στη μεσαία σχάρα.