Η νηστίσιμη σταφιδόπιτα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό γλυκό που μπορεί να το καταναλώσει η οικογένεια χωρίς τύψεις. Η παραδοσιακή κλασσική συνταγή της χορταίνει ενώ οι σταφίδες προσφέρουν όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη ο οργανισμός.
Καθώς οι σταφίδες είναι γεμάτες με φυτικές ίνες, η τακτική κατανάλωσή τους απομακρύνει τη δυσκοιλιότητα από τη ζωή σου. Λόγω των υψηλών ποσοτήτων των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στις σταφίδες, η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων να εμφανίσεις κάποια μορφή θανατηφόρου καρκίνου. Η κατανάλωση σταφίδων σε τακτική βάση, μπορεί να δυναμώσει τα οστά σου, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου.
1.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, με έναν αυγοδάρτη για 2-3 λεπτά.
2. Προσθέτετε το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και τα μπαχαρικά. Έπειτα βάζετε το μπέικιν με το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά το μείγμα. Ρίχνετε μέσα τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύετε να πάνε παντού.
3. Στρώνετε λαδόκολλα σε ταψί (24-26 εκατοστών) και ρίχνετε μέσα το μείγμα.
4. Ραντίζετε με λίγο νεράκι, ρίχνετε το σουσάμι και ψήνετε στους 170-180 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφού κρυώσει, κόβετε σε τετράγωνα ή διαγώνια κομμάτια. Αν δε βάλετε σουσάμι, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη άχνη για πιο όμορφο αποτέλεσμα. Διατηρείτε σε αεροστεγές κουτί για πολλές μέρες.