mpampo-to-pio-nostimo-christoygenniatiko-fagito-kai-i-paradosiaki-syntagi-apo-ti-thraki-gia-na-to-ftiaxete-92631
12:21

Μπάμπω: Το πιο νόστιμο Χριστουγεννιάτικο φαγητό και η παραδοσιακή συνταγή από τη Θράκη για να το φτιάξετε

12:21
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Μπάμπω: Το πιο νόστιμο θρακιώτικο έθιμο

Η Μπάμπω είναι Θρακιώτικη παραδοσιακή συνταγή, μαγειρεύεται σε όλη τη Θράκη και είναι συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Advertisement

Για την ιστορία, Παραμονή των Χριστουγέννων σε όλα τα χωριά της Θράκης ξεκινούσε το σφάξιμο των γουρουνιών, καθώς τότε ήταν που έληγε η σαρανταήμερη νηστεία των Χριστουγέννων και οι οικογένειες μπορούσαν να καταναλώσουν και πάλι κρέας. Το σφάξιμο των γουρουνιών ήταν παλιό έθιμο, κατάλοιπο κάποιας ειδωλολατρικής λατρείας. Οι Ρωμαίοι στις 17-25 Δεκεμβρίου, θυσιάζανε χοίρους στον Κρόνο και στη Δήμητρα, για να δώσει η γη καλούς και πλούσιους καρπούς.

Από το γουρούνι που σφαζόταν δεν πετιόταν τίποτα. Τα “καλά” κομμάτια κρέατος αλατιζόταν και διατηρούνταν για αργότερα, ενώ από τα εντόσθια και συκώτια του χοίρου, κομμάτια δηλαδή που έπρεπε να καταναλωθούν άμεσα, οι νοικοκυρές έφτιαχναν αυτό το μοναδικό έδεσμα, τη Μπάμπω, που είναι το έντερο του γουρουνιού γεμιστό με κρέας, ρύζι και μπαχαρικά.

Advertisement

Στο παρελθόν ψηνόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε σιγανή φωτιά για να είναι έτοιμο όταν θα γύριζε η οικογένεια από την εκκλησία. Γι’ αυτό η μπάμπω έχει καθιερωθεί ως ένας παραδοσιακός µεζές για το πρωί των Χριστουγέννων.

Advertisement

Κατά την παράδοση θέλει να έχει πάρει το όνομά της από την μπάμπω, που σημαίνει γιαγιά. Το έθιμο της μπάμπως είναι ένα έθιμο που οι περισσότερες οικογένειες της Θράκης τηρούν μέχρι και σήμερα, αφού δεν έχει αξία μόνο λόγω παράδοσης, αλλά είναι και ένα πεντανόστιμο φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να το φτιάξετε.

Μπάμπω: Η συνταγή για το πιο νόστιμο θρακιώτικο παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο έδεσμα

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινό κρέας, κατά προτίμηση από λαιμό.
  • 1 κιλό πανσέτα.
  • 1.250 γρ συκώτι μόσχου, ( παλιά χρησιμοποιούσαν χοιρινό).
  • 2-2,5 φυλτζάνες ρύζι, ή ρύζι καστανό, ή μπλιγούρι χοντροσπασμένο.
  • 2-3 κρεμμύδια ολόκληρα.
  • 1-2 κρεμμύδια ψιλοτριμμένα,μαύρο πιπέρι,αλάτι, μπαχάρι.
  • Ξύδι, κλωστές, για το δέσιμο, χωνί.
  • Και έντερα . Ανά 400 γρ. κρέατος, 50-60 εκ. έντερο , και κάτι περισσότερο, για τα ατυχήματα.

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά, τα έντερα, με χλιαρό νερό, αφαιρούμε λίπη, τα βάζουμε στο ξυδόνερο για 2-3 ώρες, τα ξαναπλένουμε, τα στραγγίζουμε.

Advertisement

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, παλιά το κόβανε με μαχαίρα, σε ξύλο, σήμερα, έχουν μερικοί κρεοπώλες, το ανάλογο μαχαίρι,στην κρεατομηχανή.

Το συκώτι το ζεματάμε ελαφρά, και το ψιλοκόβουμε ( με ψαλίδι). Προσθέτουμε το ρύζι, η τό μπλιγούρι και τα κρεμμύδια στον ψιλό τρίφτη, μια φυλτζάνα περίπου χλιαρό νερό, αλάτι, μαύρο πιπέρι, μπαχάρι. Τα ανακατεύουμε καλά, Τα αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις.

Μετά γεμίζουμε τα έντερα και τα δένουμε στις άκρες με μια κλωστή. Με μια οδοντογλυφίδα, τα τρυπάμε ( για να μη μας σκάσουν).

Τα βάζουμε ανά 2-3, σε μια κασαρόλα (ζεμάτισμα), με ένα κρεμμύδι ολόκληρο ,( για να διώξουμε την έντονη μυρωδιά), αλλάζουμε καθε φορά το νερό και πριν αρχίσει ο βρασμός, τις βγάζουμε.

Advertisement

Τώρα είναι έτοιμες, ή για ψήσιμο ή για φαγητό κατσαρόλας ή στη συντήρηση για 2-3 μέρες, ή κατάψυξη.

Συνήθως,τις ψήνουμε, στο φούρνο. Βάζουμε λίγο νερό στο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο στους 200°, για 45″. Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, για 15″-20″ και δίνουμε χρώμα.

Η τις μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα, με κρεμμύδια, σαν στιφάδο.

Πηγή: xrysessyntages.gr