Μπάλες με πουρέ πατάτας και κιμά: Πρόκειται για μία υπέροχη συνταγή. Κύρια υλικά της είναι η πατάτα και ο κιμάς. Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε μία τόσο ιδιαίτερη συνταγή, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες που βρίσκονται παρακάτω. Αναλυτικότερα:
Γενικά:
7-8 πατάτες κανονικού μεγέθους
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κτγ αλάτι
1 κτγ κόκκινη πάπρικα
1 κτγ δυόσμος
1 πρέζα μαϊντανό
Για τα μπιφτέκια:
400 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κτγ μαύρο πιπέρι
1 κτγ κύμινο
1 κτγ θυμάρι
1 κτγ κόκκινη πάπρικα
1 κτγ αλάτι
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας για την γέμιση σε κομμάτια
Για τη σάλτσα:
1 κτσ πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι του τσαγιού βραστό νερό
Για την επικάλυψη:
Τυρί Τσένταρ τριμμένο
– Ξεκινάμε την συνταγή μας, βράζοντας τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και στην συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα μπολ, όπου τις κάνουμε πουρέ με ένα πιρούνι ή κάποιο ειδικό εργαλείο, αν διαθέτουμε.
– Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αυγό, το αλάτι, την πάπρικα, τον δυόσμο και τέλος τον μαϊντανό.
– Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να αναμιχθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
– Στην συνέχεια, πλάθουμε με τα χέρια μας μικρές μπάλες από το μείγμα με τον πουρέ και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί πυρέξ, την μία δίπλα στην άλλη.
– Εφόσον έχει γεμίσει το ταψί μας, παίρνουμε ένα ποτήρι κρασιού και με τον πάτο του δημιουργούμε κενά στο εσωτερικό κάθε μπάλας-πουρέ, χωρίς όμως να φτάνουμε στον πάτο του ταψιού.
– Συνεχίζουμε και φτιάχνουμε την γέμιση με τον κιμά, ο οποίος θα καταλήξει αν στο εσωτερικό των κενών που δημιουργήσαμε προηγουμένως.
– Έτσι βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τέλος την τριμμένη φρυγανιά.
– Δουλεύουμε καλά το μείγμα με τα χέρια μας ώστε να αναμιχθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και να γίνει ομοιογενές.
– Εφόσον είναι έτοιμος και ο κιμάς, πλάθουμε με τα χέρια μας μπιφτέκια στο μέγεθος της παλάμης, τοποθετούμε στο εσωτερικό του ένα κομμάτι κίτρινου τυριού της αρεσκείας μας και τέλος καλύπτουμε το τυρί με τον κιμά, δημιουργώντας έτσι έναν μεγάλο κεφτέ.
– Τοποθετούμε τον κεφτέ στο κενό που έχουμε αφήσει στον πουρέ.
– Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε το κενό από όλες τις μπάλες από πουρέ πατάτας.
– Συνεχίζουμε φτιάχνοντας την σάλτσα ντομάτας.
– Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τον πελτέ με το βραστό νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. – Έπειτα, περιχύνουμε την σάλτσα ντομάτας πάνω από κάθε κεφτέ στο ταψί μας.
– Τέλος, ρίχνουμε και λίγο τυρί τσένταρ πάνω από κάθε μπιφτέκι.
– Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό μας.