Μπακλαβάς Κύμης – Εύκολο γλυκό: Τα Χριστούγεννα πέρασαν. Το ίδιο συνέβη και με την Πρωτοχρονιά. Σε περίπτωση που θέλετε το πρώτο γλυκό σας μέσα στο 2020 να είναι εύκολο, οικονομικό, γρήγορο, αλλά και γευστικό, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες της παρακάτω συνταγής.
– 2 κιλά καρύδι τριμμένο στο μούλτι
– 400 γραμμάρια ζάχαρη
– 200 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
– 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
– 1/2 φακελάκι μοσχοκάρυδο
– 400 γραμμάρια βούτυρο
– 400 γραμμάρια λάδι
– 2 κιλά φύλλο κρούστας
– Ταψί 42 εκατοστών
– 2 κιλά ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα
– Νερό όσα ποτήρια τόση και η ζάχαρη και 2 ποτήρια επιπλέον
– 1/2 λεμόνι κομμένο
– Γλυκό ζεστό – κρύο σιρόπι.
– Ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
– Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών.
– Στρώνουμε 8 φύλλα στον πάτο του ταψιού.
– Αφήνουμε στην άκρη, άλλα 8 φύλλα για το τέλος.
– Μόλις τα στρώσουμε, πασπαλίζουμε όλο τον πάτο, με γεμάτη χούφτα γέμισης.
– Συνεχίζουμε έως ότου τελειώσουν τα φύλλα, πιέζοντας για σφιχτό αποτέλεσμα.
– Όταν τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση παίρνουμε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά.
– Βάζουμε τα φύλλα από πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς.
– Κόβουμε ό,τι περισσεύει εκτός ταψιού.
– Ξαναπατάμε δυνατά όλη την επιφάνεια.
– Χαράζουμε το μπακλαβά, με καλό μαχαίρι μέχρι τον πάτο και σε ίσα κομμάτια.
– Όταν τελειώσουμε το κόψιμο, βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλο.
– Ζεματάμε τον μπακλαβά, με την καυτή φυτίνη και το λάδι.
– Ψήνουμε σε φούρνο, με αντιστάσεις στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 2 ώρες.
– Πρέπει να ψηθεί πολύ καλά για να μη λασπώσει.
– Όταν βγει από το φούρνο τον αφήνουμε για 10 λεπτά.
– Στο τέλος, σιροπιάζουμε, με το κρύο σιρόπι.