Η μελιτζάνα αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, χαλκού, φυλλικού οξέος, βιταμινών Β1 και Β6. Επίσης περιέχει φαινόλες και φλαβονοειδή, όπως χλωρογενικό οξύ και καφεϊκό οξύ, τα οποία δρουν ενάντια στους ιούς, τα επιβλαβή βακτηρίδια, και τον καρκίνο.
Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στην Ινδία. Η πρώτη που καλλιεργήθηκε ήταν στην Κίνα και εισήχθη στη Μεσόγειο στις αρχές του Μεσαίωνα από τους εμπόρους στη Μέση Ανατολή. Στην Ισπανία πήγε από τους Μαυριτανούς το 12ο αιώνα και τελικά βρήκε το δρόμο της προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Από Ισπανούς επιχειρηματίες εισήχθη στην Αμερική εκατό χρόνια αργότερα όπου δεν έγινε αποδεκτή, καθώς πολλοί πίστευαν ότι η κατανάλωσή της έχει ως αποτέλεσμα λέπρα, τρέλα και καρκίνο. Έγινε αποδεκτή πριν από 50 χρόνια. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, ενώ ακολουθούν η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Ιταλία.
10 μελιτζάνες φλασκές. 1μεγάλο κρεμμύδι. 3 σκελίδες σκόρδο. 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη. 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο. 1/2 κ.γ βασιλικό. 1 κ.σ πελτέ. 1 πουμαρό (ντομάτα). 1/4 φλ. τσαγιού λάδι
Αλάτι πιπέρι. 250 γρ γραβιέρα. 250 γρ κασέρι. 250γρ γκούντα. 250 γρ φέτα