Το Medovik είναι ένα παραδοσιακό γλυκό από τη Ρωσία. Είναι ίσως η πιο αγαπημένη τούρτα των Ρώσων και φτιάχνεται σε πολλές παραλλαγές. Το κοινό συστατικό όλων φυσικά, είναι το μέλι, που προσθέτουν στο μείγμα για το παντεσπάνι.
Η συνταγή για το Medovik δεν είναι εύκολη. Είναι ένα σχετικά δύσκολο γλυκό για να το φτιάξετε, όμως μόλις τα καταφέρετε σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Τόσο με την εντυπωσιακή του εμφάνιση, όσο και με την καταπληκτική του, σχεδόν θεϊκή γεύση.
Ακολουθεί η συνταγή για το γλυκό:
Συνταγή για Medovik
Medovik – Υλικά Συνταγής:
– 440-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 225 γρ. βούτυρο ανάλατο
– 110 γρ. ζάχαρη
– 30 γρ. μέλι
– 2-3 αυγά
– 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
– 2 κ.γ. σόδα
– 1 κ.γ. κανέλα
– ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
– 1 κ.γ. αλάτι
– 1 κ.γ. αρωματικό πιπέρι
Υλικά για τη γέμιση
– 1 φλ. ζάχαρη
– 170 γρ. βούτυρο γλυκό
– 170 γρ. τυρί κρεμμώδες
– 1 φλ. ξινή κρέμα
Υλικά Επικάλυψης
– 1 φλ. θρυμματισμένη καρύδια
– 1 φλ. θρυμματισμένα μπισκότα
Medovik – Εκτέλεση Συνταγής
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Κόβετε 4-5 κομμάτια λαδόκολλας 5x5cm. Τοποθετείτε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζετε με κρύο νερό. Σκεπάζετε και τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει για 2 ώρες και 30΄. Ελέγχετε το νερό γιατί πρέπει το κουτί να είναι συνέχεια καλυμμένο. Όταν τελειώσετε, αφαιρείτε με μία τσιμπίδα το κουτί και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην προσπαθήσετε να ανοίξετε το κουτί όσο το μίγμα είναι ζεστό.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και ανακατεύετε τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα βάζετε στην άκρη. Βάζετε ένα μεγάλο γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Τοποθετείτε τα αυγά, το βούτυρο, την ζάχαρη και το μέλι μέσα στο μπολ και χτυπάτε ελαφρά έως ότου η υφή του μείγματος γίνει βελούδινη. Βγάζετε το μπολ από τη κατσαρόλα και προσθέτετε την σόδα χτυπώντας δυνατά για 1΄.
Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά-σιγά το μείγμα αλευριού μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Χωρίζετε την ζύμη σε 8-9 μπάλες και τις βάζετε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα να ξεκουραστούν για 30΄ τουλάχιστον. Πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι μία λαδόκολλα απλωμένη στον πάγκο εργασίας και ανοίγετε μια μπάλα ζύμη πάχους 2 εκ. περίπου. Με την βάση ενός τσερκιού (στρογγυλό δίσκο) 18-20εκ., κάνετε έναν κύκλο πάνω στην ζύμη, κόβετε και κρατάτε τα περισσεύματα της ζύμης και τα αφήνετε στην άκρη.
Medovik – Το ψήσιμο του γλυκού
Τοποθετείτε την λαδόκολλα με την ζύμη σε ένα ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήνετε για 3΄-4΄ έως ότου ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει στο ψυγείο για 1 ώρα.
Επαναλαμβάνετε το ίδιο, με όλες τις μπάλες ζύμης και αφήνετε να κρυώσουν. Ανοίγετε σε ένα φύλλο τα περισσεύματα ζύμης, αφού τα ζυμώσετε για 1΄-2΄ μεταξύ τους και ψήστε το για 3΄-4΄. Χτυπάτε το βούτυρο και την κρέμα τυριού, προσθέτετε τη ζάχαρη, το συμπυκνωμένο γάλα και την ξινή κρέμα και συνεχίζετε το κτύπημα για 1΄-2΄. Βάζετε την κρέμα να σταθεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Στο τσέρκι τοποθετείτε μια λαδόκολλα. Βάζετε το ένα μπισκότο και από πάνω ¼ φλ. κρέμας. Απλώνετε ομοιόμορφα με ένα μαχαιράκι. Βάζετε την επόμενη βάση μπισκότου και απλώνετε την γέμιση.
Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα και τελειώνετε με κρέμα. Βάζετε προσεχτικά ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή καλαμάκι στο κέντρο του γλυκού, να διαπερνά όλες τις στρώσεις. Τυλίγετε την τούρτα με λαδόκολλα απαλά. Βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Θρυμματίζετε στο μπλέντερ τα μπισκότα που φτιάξατε με τα υπολείμματα ζύμης μαζί με τα καρύδια. Ανακατεύετε, πασπαλίζετε και σερβίρετε.