Το κουρκουμπίνι είναι ένα από τα πολλά είδη σιροπιαστών γλυκών που έχουμε στη χώρα μας.
Η προέλευση του γλυκού αυτού είναι από την Θεσσαλονίκη, αν και είναι γνωστό και αγαπητό σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Το κουρκουμπίνι είναι ένα μικρό γλυκό με κυλινδρικό σχήμα. Φτιάχνεται από ζύμη, η οποία με τη σειρά της φτιάχνεται από φύλλο κρούστας που ψήνεται.
Το κουρκουμπίνι μετά το ψήσιμο περιχύνεται με αρωματισμένο σιρόπι που του δίνει και το ξεχωριστό άρωμά του.
Στο σιρόπι εκτός φυσικά από ζάχαρη περιέχεται συνήθως η φλούδα κάποιου εσπεριδοειδούς (πχ πορτοκάλι), καθώς και διάφορα μπαχαρικά ή μυρωδικά.
Η λέξη κουρκουμπίνι προέρχεται από τη λατινική cucurbito που σημαίνει νεροκολοκύθα, πιθανόν λόγω του κυλινδρικού σχήματος.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη,το ξυλάκι κανέλας και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσει από την στιγμή που θα ξεκινήσει η πρώτη βράση και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ραντίζουμε ένα φύλλο κρούστας με το λάδι, την πάνω άκρη του την αλείφουμε με την βοήθεια ενός πινέλου για να κολλήσει καλά πάνω του το δεύτερο φύλλο που θα βάλουμε. Ραντίζουμε και το δεύτερο φύλλο με λάδι, διπλώνουμε λίγο τα φύλλα και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να τελειώσουν όλα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Τα κόβουμε σε μικρές μπουκιές ενός δακτύλου και τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 αέρα για 20 λεπτά.
Ρίχνουμε αμέσως τα ζεστά κουρκουμπίνια στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε 20 λεπτά τουλάχιστον για να σιροπιαστούν καλά. Στραγγίζουμε και σερβίρουμε σκέτα ή με καρύδια και κανέλα.