klasiki-syntagi-gia-lemonato-moscharisio-noya-katsarolas-102905
20:39

Κλασική συνταγή για λεμονάτο μοσχαρίσιο νουά κατσαρόλας

20:39
Newsroom

Θέλετε να φτιάξετε μια συνταγή κλασικού πιάτου για μεσημεριανό ή για δείπνο για εσάς και τον σύντροφό σας; Δοκιμάστε να φτιάξετε λεμονάτο μοσχαρίσιο νουά κατσαρόλας.

Υλικά συνταγής:

  • 1.200 γρ. ‏μοσχάρι νουά
  • 1 ‏κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 κ.σ. ‏βούτυρο
  • 2 ‏σκελίδες σκόρδο σε μικρά κομματάκια
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού ‏λευκό κρασί
  • 2 ‏λεμόνια (μόνο το χυμό τους)
  • 1 κ.γ. ‏ξερό θυμάρι (μπορείτε εναλλακτικά λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι)
  • 2 ‏καρότα κομμένα σε μακρόστενα μπαστουνάκια
  • 600 ml ‏ζεστό νερό ή ζωμός κρέατος
  • 2 ‏πατάτες κομμένες σε κύβους (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
Λεμονάτο μοσχαρίσο νουά κατσαρόλας, σερβιρισμένο με ρύζι και μανιτάρια.

Εκτέλεση συνταγής:

1. Κόβετε κατά μήκος το σκόρδο σε δοντάκια. Τρυπάτε το κρέας με μυτερό μαχαίρι εδώ κι εκεί και μπήγετε μέσα τα δοντάκια σκόρδου.

2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζετε πολύ καλά γύρω γύρω απ’ όλες τις πλευρές το κρέας μας, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε τις πατάτες (προαιρετικά), λίγο ελαιόλαδο ακόμα, το καρότο, το κρεμμύδι, πασπαλίζετε με το θυμάρι και συνεχίζετε το σωτάρισμα για 3 λεπτά περίπου.

3. Σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνουμε το ζωμό κρέατος ή νερό, σκεπάζετε το φαγητό και σιγομαγειρεύετε για 75 λεπτά περίπου (Γυρίζετε συχνά το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα).

4. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το λεμόνι. Αφού βράσει το κρέας, το βγάζετε σε σανίδα κοπής και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Το ξαναζεσταίνετε μέσα στο ζουμί του και στραγγίζετε τη σάλτσα.

5. Για να δέσετε τη σάλτσα, δυναμώνετε τη φωτιά, διαλύετε 1 ή 2 κ.σ. κορν φλάουερ (ανάλογα πόσο αραιή είναι η σάλτσα) σε 1/3 φλ. κρύο νερό, το προσθέτετε στο ζωμό και συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3΄μέχρι να δέσει η σάλτσα.

6. Βάζετε σε πιατέλα τις φέτες νουά στη σειρά. Γαρνίρετε αριστερά και δεξιά του κρέατος τις πατάτες και τα καρότα και τα περιχύνετε με τη λεμονάτη σάλτσα.

Αν επιχειρήσετε να εκτελέσετε πιστά την παραπάνω συνταγή, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, καθώς θα λάβετε την αναγνώριση, την ευχαρίστηση και την αγάπη του συντρόφου σας για το κλασικό πιάτο που θα του έχετε ετοιμάσει.

Advertisement