250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αβγά
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο τους, κοσκινισμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες σε σκόνη
25 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
3 κ.σ. γάλα 3,5% λιπαρά
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα στρογγυλή για κέικ 22 εκ.. Με το ηλεκτρικό μίξερ, χτυπάμε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
Ρίχνουμε μέσα τα αβγά μας σταδιακά και προσεχτικά. Με μία σπάτουλα μαζεύουμε από τα πλαϊνά τοιχώματα το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Βάζουμε μέσα τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα μισό από το αλεύρι και χτυπάμε για λίγο ίσα ίσα να ανακατευτεί και μετά ρίχνουμε και το υπόλοιπο. Ανακατεύουμε με μία πλαστική σπάτουλα. Ρίχνουμε το μισό μείγμα μέσα στη φόρμα, καλύπτοντας τον πάτο καλά.
Βάζουμε 3 κ.σ. γάλα μέσα στο μπολάκι με το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και να γίνει πάστα σοκολάτας. Με μια σπάτουλα, ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από το άλλο μισό μείγμα του κέικ που έχουμε μέσα στο μπολ. Με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε τα 2 μείγματα μέσα στη φόρμα. Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά και όταν τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μείγμα εκείνο να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει, το βγάζουμε από τη φόρμα και πασπαλίζουμε με άχνη!
Το πιο νόστιμο κέικ που μπορούν τα παιδιά να το φάνε και ως σνακ ή να το πάρουν μαζί τους στο σχολείο!