Ψάχνετε συνταγή για κέικ, θέλοντας να δημιουργήσετε κάτι ξεχωριστό, αλλά δεν γνωρίζετε τον τρόπο; Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και θα φτιάξετε ένα ξεχωριστό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο.
¾ κούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας
2 κούπες ζάχαρη
4 μικρά αυγά ή 3 μεγάλα
1 κεσέ γιαούρτι
3,5 κούπες αλεύρι
3 κουταλάκια μπέικιν
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι σόδα
½ κούπα χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (ή γλάσο λεμονιού)
-Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
-Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.
-Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ του χεριού μέχρι ναομογενοποιηθούν.
-Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα να αναμειχθεί κι αυτό. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει πολύ και αδειάζουμε το διάλυμα στο μείγμα μας.
-Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι και χτυπάμε ίσα για να ενσωματωθεί και να πάρουμε ένα πηκτό χυλό. Αδειάζουμε σε φόρμα 28 νούμερο ή σε δύο μικρότερες καλολαδωμένες και αλευρωμένες αν είναι μεταλλικές (αν είναι σιλικόνης δεν χρειάζεται).
-Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα, αν το βάλουμε σε δύο φόρμες. Αν το βάλουμε σε μία, πιθανόν να χρειάζεται κανένα δεκάλεπτο ακόμη.
-Ούτως ή άλλως, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέικ και ελέγχουμε αν βγαίνει καθαρή η λάμα του.
-Αφήνουμε να σταθεί κανένα δεκάλεπτο μέσα στη φόρμα αφού το βγάλουμε από το φούρνο, και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
-Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις:
1) Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από τα 40 πρώτα
λεπτά και δοκιμάζουμε στα 60 λεπτά με ένα μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ μας. Αν
βγαίνει καθαρή η λάμα του είναι έτοιμο.
2) Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μία κούπα αλευριού με 1
κούπα τριμμένο αμύγδαλο. Του πηγαίνει ,αλλά δεν έχουμε πάντα στην κουζίνα μας. Εγώ αυτή τη φορά είχα, και έβαλα στο κέικ μου γι’ αυτό και η διχρωμία στην φωτογραφία με το αλεύρι παραπάνω…
3) Για το μικρό κέικ έφτιαξα γλάσο λεμονιού: Στο χυμό ενός λεμονιού
διέλυσα 5-6 γεμάτες κουταλιές αχνοζάχαρη και κάλυψα το κέικ μου. Αν δεν σας αρέσουν
τα ξινά αρκεστείτε στην αχνοζάχαρη . Σε μας οι γνώμες διίστανται.
Έτσι, θα φτιάξετε ένα πεντανόστιμο κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο για εσάς και για τους φίλους σας.