Τσουρέκι για το Πάσχα: Πολλές νοικοκυρές αναμένεται να φτιάξουν συνταγή για τσουρέκι μέσα στο προσεχές διάστημα. Αυτό, διότι διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μάλιστα, βρισκόμαστε μόλις μία ανάσα από την Ανάσταση του Κυρίου και την Κυριακή του Πάσχα. Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μία νόστιμη συνταγή, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για συνταγή από το Άγιο Όρος. Αναλυτικότερα:
– 6 με 7 ποτήρια αλεύρι
– 6 αυγά
– 1 και 1/3 ποτήρι γάλα
– 2,5 ποτήρια ζάχαρη
– 1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
– 1 κουταλιά μαγιά
– Χυμό ενός πορτοκαλιού
– Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
– 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
– 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
– Νιφάδες αμυγδάλου και Σουσάμι
– Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
– Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 με 3 ώρες.
– Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
– Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος.
– Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει, το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.
– Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή.
– Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.
– Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας, ξανά ζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2 – 3 ίσα μέρη, τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.
– Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό, αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.
– Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα, τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180 βαθμούς Κελσίου.
– Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι , το μαχαίρι βγάνει στεγνό , τα τσουρέκια είναι έτοιμα.