Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε και ποιος δεν πεθύμησε να φάει μία νόστιμη λαγάνα ; Σίγουρα όλοι μας. Τι θα λέγατε όμως αν την φτιάχνατε και μόνοι σας; Σίγουρα θα κολλούσατε… Αν όμως σας έλεγα ότι θέλει μόνο 5 υλικά από το ντουλάπι σας και είναι έτοιμη σε μισή ωρίτσα; Ε, ναι! Βουρ στις κουζίνες λοιπόν.
1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή Μαγιά
1 1/2 κουτ γλυκού Αλάτι
1 κουτ γλυκού Ζάχαρη
4 κουτ σούπας Ελαιόλαδο
Σουσάμι, Για πασπάλισμα
Βάζουμε λίγο χλιαρό νερό σε ένα μπολ (όχι καυτό γιατί θα αποδυναμώσουμε την μαγιά) και ανακατεύουμε την μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και 2 κουτ σούπας αλεύρι.
Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 30 λεπτά.
Σε μια λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι, ρίξτε και το μείγμα της μαγιάς και αρχίστε το ζύμωμα.
Προσθέστε σιγά-σιγά χλιαρό νερό αν χρειάζεται.
Όταν δείτε ότι η ζύμη σας ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης σταματήστε να ρίχνετε νερό.
Χωρίζουμε το μείγμα σε δυο μπάλες, βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και με ένα πλάστη ανοίγουμε να πάρει σχήμα λαγάνας.
Σκεπάζουμε για μισή ώρα.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι, βρέχουμε τα χέρια μας και και τις πασπαλίζουμε ρίχνουμε το σουσάμι ώστε να κολλήσει.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου και ύστερα απλά απολαμβάνουμε
Δείτε τη συνταγή για λαγάνα του Πέτρου Μαουνατζή: