Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν από τη στιγμή που μπήκε ο Δεκέμβριος και μαζί μ’ αυτές είναι η εποχή που ο κόσμος φτιάχνει μελομακάρονα σαν μια παράδοση.
Τα μελομακάρονα μάλιστα είναι από τα πιο συνηθισμένα γλυκά που καταναλώνονται τα Χριστούγεννα, μαζί με τους κουραμπιέδες, κι όλοι οφείλουν να ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται.
Τα τέλεια ισορροπημένα μελομακάρονα είναι μελωμένα αλλά διατηρούν την τραγανότητά τους.
«Κλασικές» συνταγές για μελομακάρονα υπάρχουν πολλές, όσες και τα ελληνικά σπίτια. Όλες -μιλάμε για τις παραδοσιακές- εμπίπτουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα μελομακάρονα που γίνονται με αλεύρι και είναι πιο «μπισκοτένια» κι εκείνα που γίνονται από σιμιγδάλι, στα οποία το σιρόπι είναι πιο αισθητό.
Η σεφ Γωγώ Δελογιάννη αποφάσισε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο κλασικές συνταγές και να φτιάξει τα τέλεια ισορροπημένα μελομακάρονα που θα μιλήσουν στις καρδιές όλων με αλεύρι και σιμιγδάλι.
Για το μπισκότο:
250 γρ. ηλιέλαιο
250 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
70 γρ. κονιάκ
180 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
840 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ.μέλι
3 στικ κανέλας
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Για να πασπαλίσουμε:
500 γρ. καρύδια σπασμένα
TIPS