Νόστιμα και αφράτα τυροπιτάκια: Μια εύκολη συνταγή για τα αγαπημένα σε όλους τυροπιτάκια. Ο τρόπος εκτέλεσης, μαζί με μερικά έξτρα υλικά, θα δώσουν το αποτέλεσμα που πολλοί θέλουν, ωστόσο δύσκολα καταφέρνουν.
Νόστιμα και αφράτα τυροπιτάκια: Τα υλικά που θα χρειαστούμε
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 πακέτο [250 γρ.] βιτάμ
- 1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. φέτα τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
- 100 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με πιρούνι
- 150 γρ. κεφαλογραφιέρα, τριμμένη
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 2 αυγά + 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα
- 2 κ.σ. γάλα
- σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα [προαιρετικά]
Νόστιμα και αφράτα τυροπιτάκια: Εκτέλεση συνταγής
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης, τα ανακατεύουμε πρώτα με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια ή τα χτυπάμε με το με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ «γάντζος» για ζύμες, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Για τα τυροπιτάκια:
- Βάζουμε τη τη μπάλα ζύμης σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο λεπτό, με πάχος όχι περισσότερο από ½ εκ.
- Με ένα πιατάκι του καφέ (ή με ένα στρογγυλό κουπ πατ με διάμετρο 8 – 10 κ.) κόβουμε στρογγυλά δισκάκια ζύμης.
- Παίρνουμε τα περισσεύματα ζύμης και τα ανοίγουμε και αυτά με τον πλάστη, φτιάχνοντας άλλο ένα φύλλο, μικρότερο μεν, το ίδιο λεπτό δε.
- Βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο μέσον κάθε δίσκου και κλείνουμε τους δίσκους σε μισοφέγγαρα, πιέζοντας τις άκρες για να κολλήσουν.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι τον κρόκο του αυγού με το γάλα και με το μείγμα αυτό αλείφω όλα τα τυροπιτάκια.
- Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή τον παπαρουνόσπορο και τα ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. [Μπορούμε να «καβουρντίσουμε” το σουσάμι στο γρίλ και να πασπαλίσουμε τα τυροπιτάκια].
Προαιρετικά πασπαλίστε τα με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
Advertisement