glykia-syntagi-gia-paradosiako-samali-me-masticha-chioy-kanela-kai-mpoliko-siropi-62903
13:00

Γλυκιά συνταγή για παραδοσιακό σάμαλι με μαστίχα Χίου, κανέλα και μπόλικο σιρόπι

13:00
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Σάμαλι με σιμιγδάλι: Είναι ένα από τα ποιο περίφημα γλυκά που θα συναντήσει κανείς στην Ελλάδα. Σαν γλυκό μοιάζει με το ραβανί.

Σάμαλι με σιμιγδάλι: Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την βάση:

  • 1 κουταλιά της σούπας μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
  • 1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 3 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το σιρόπι:

  • 1 ½ ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • Φλούδες ενός λεμονιού
  • 3 βανίλιες άρωμα
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

Σάμαλι με σιμιγδάλι: Εκτέλεση:

Αρχικά σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για την βάση. Επειτα ανακατεύουμε καλά. Αφότου έχουμε ανακατέψει τότε σκεπάζουμε το μείγμα μας με μια διάφανη μεμβράνη και ρίχνουμε μια κουβέρτα από πάνω του. Θα πρέπει να αφήσουμε το μείγμα να φουσκώσει και να πήξει για 4 ώρες.

Advertisement

Για το ψήσιμο:

Πάρτε ένα ταψί 30 περίπου εκατοστών και λαδώστε καλά. Έπειτα ρίξτε το μείγμα σας μέσα και χαράξτε το. Πάνω σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε από ένα μοσχοκάρφι ή από ένα ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο.

Ανοίξτε τον φούρνο σας στον αέρα και στους 170 βαθμούς Κελσίου. Ο χρόνος ψησίματος είναι 40 λεπτά.

Αφότου το βγάλετε από τον φούρνο σας αφήστε το γλυκό να κρυώσει. Επειτα ρίξτε καυτό σιρόπι στο γλυκό.

Advertisement

Advertisement