Κολοκυθοανθοί, γεμιστοί το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο. Ο ανθός της κολοκυθιάς το καλοκαίρι είναι περιζήτητος αλλά δύσκολα θα τον βρείτε στο εμπόριο, ίσως σε κάποιες λαϊκές.
Οι καλύτεροι είναι οι αρσενικοί ανθοί που καταλήγουν σε μίσχο κι όχι αυτοί που θα γίνουν κολοκύθια αργότερα. Μαζεύονται το πρωί γιατί αργότερα κλείνουν και δεν είναι εύκολο να τους γεμίσεις γι’ αυτό πρέπει να φυλάγονται ο ένας μέσα στον άλλον.
Ο χόντρος περιέχει πάρα πολλές βιταμίνες, μεταξύ αυτών και Ε που βοηθά την καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και πολλά άλλα. Μπορεί να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει το ρύζι σε πολλά φαγητά.
20 κολοκυθοανθοί
2 ώριμες ντομάτες
1 κολοκυθάκι
1 κρεμμυδάκι
1 λεμόνι
Δυόσμο
Μαϊντανό
Άνηθο
200 γρ ρύζι
100 γρ χόντρο
2 ποτηράκια της ρακής ελαιόλαδο
(και 3 αν θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
Ψιλοκόβω πρασινάδα και κρεμμυδάκι.
Τρίβω το κολοκυθάκι στον ψιλό τρίφτη και τις ντομάτες στο χοντρό τρίφτη.
Ρίχνω ένα ποτηράκι λάδι, το ρύζι κ το χόντρο και ανακατεύω καλά.
Γεμίζω τους ανθούς μέχρι την μέση τους προσεκτικά γιατί σχίζονται εύκολα.
Χτίζω τους άνθους κοντά τον έναν με τον άλλον να μην ανοίξουν.
Προσθέτω 1 ποτηράκι λάδι και χλιαρό νερό να σκεπαστούν.
Σκεπάζω με ένα πιάτο να μην ανοίξουν.
Βράζω περίπου 15 λεπτά.
Στύβω το χυμό ενός λεμονιού.