Γλυκό του κουταλιού καρπούζι: Πρόκειται για ένα καλοκαιρινό γλυκό, το οποίο είναι ιδιαίτερα δροσερό και μπορεί να σας συντροφεύει γευστικά για τις ζεστές ημέρες της συγκεκριμένης εποχής του χρόνου. Ωστόσο, το προαναφερθέν γλυκό του κουταλιού μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και το χειμώνα, διότι αποτελεί ένα full season γλυκό.
– 1 κιλό καθαρισμένη φλούδα καρπουζιού (το άσπρο μέρος)
– 800 γραμμάρια ζάχαρη
– 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
– 100 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρντισμένα (προαιρετικά)
– 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
– 1/2 λεμόνι (το χυμό τους)
– Πλένουμε καλά τις φλούδες, τις κόβουμε σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 2 λεμόνια.
– Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα βάρος αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για 1, τουλάχιστον ώρα.
– Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
– Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
– Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
– Την επόμενη μέρα, βράζουμε ξανά πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.
– Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τ’ αμύγδαλα, την αρμπαρόριζα για το άρωμα και το χυμό από το μισό λεμόνι.